vrijdag 11 maart 2016

Dieren in Afrika



Schaaltjes van schuim (styrofoam) zijn zeer geschikt om mee te drukken. Wij kochten voor ons schoolproject over Afrika loempiadozen bij een groothandel in verpakkingsmaterialen. De dozen hebben een deksel en een mooie gladde boven- en onderkant om mee te drukken. De zijranden sneden we eraf, zodat we vlakke plaatjes overhielden.

 Benodigdheden:
  1. schaaltjes van schuim, gladde onderkant - snijd opstaande randjes eraf onder de snijmachine
  2. potlood
  3. blockprint verf
  4. verfroller
  5. glasplaat
  6. gekleurd of wit papier (kies ruw papier, dit zuigt de verf sneller op)
Door Jirte, groep 8

Leg het principe van drukken uit. Waarom gingen mensen teksten en afbeeldingen drukken? Wat is het voordeel van drukken?

Om te drukken met schuim, moet met potlood een tekening in het het schaaltje worden gedrukt. Laat de kinderen eerst een ontwerpje tekenen op papier. Pas als het ontwerp goed is, kan deze worden nagetekend op het styrofoam. Niet te hard drukken, dan druk je door het foam heen, maar ook niet te zacht - er moet een duidelijke afdruk te maken zijn.
Rol blockprintverf uit op een glasplaat. Rol de verf op het stukje schuim. Leg daarop een blaadje en wrijf er met de vlakke hand overheen. Trek het blaadje eraf en de afdruk is klaar. Maak eventueel meerdere afdrukken in verschillende kleuren of in kleuren over elkaar heen.
Plak de drukwerkjes op mooi gekleurd papier.

Dubbele druk - zwart op wit en andersom, door Elize, groep 8

2 opmerkingen:

  1. Een erg leuke les. Ik vroeg me alleen af waarom je een glasplaatje insmeert met verf als je ook het styroform plaatje insmeert met verf. Help je me een handje?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties

    1. Antwoord voor Martzen: Dit is omdat je blockprint verf gebruikt. Dit is dikke verf op oliebasis en die wordt eerst uitgerold op een glasplaatje. Op die manier worden verf en olie goed gemengd. Je voorkomt dan ook dat te dikke klodders verf de ingedrukte lijnen in het schuim vol doen lopen.

      Verwijderen