vrijdag 17 mei 2013

Mondjesmaat, in de stijl van Andy WarholBenodigdheden:
  1. vouwblaadjes 10 bij 10 cm in vier kleuren
  2. gekleurd papier voor achtergrond
  3. wasco
  4. schaar en lijm

Andy Warhol (1928-1897) was een Amerikaanse kunstschilder, graficus, fotograaf en filmer.  Hij begon als reclametekenaar. Aan het begin van de 60er jaren begon hij als kunstenaar. Hij introduceerde alledaagse consumentenproducten in zijn kunstwerken, zoals de soepblikken van Campbell, de Coca Colaflessen of het dollarbiljet.
Warhol is een van de toonaangevende kunstenaars van de stroming: popart. Popart is afgeleid van popular art. Popart is het in beeld brengen en verheerlijken van de consumptiemaatschappij. Hierdoor stond popart dichtbij het leven van de gewone mens en was minder elitair dan de stromingen daarvoor. .

M.b.v. zeefdruktechniek ontstonden grote series werken van o.a. Marilyn Monroe, Elvis Presley of politieke thema's zoals de elektrische stoel. Warhol gebruikte bestaande foto's die hij bewerkte. 
Bekijk werk van Warhol via het digibord. Bespreek de kenmerken: stripachtige stijl, kleurgebruik, herhaling. 

Wat moet je doen? 
De leerlingen tekenen op wit papier vier dezelfde monden. Kleur de lippen in met wasco en gebruik dezelfde als de gekleurde blaadjes waar ze straks opgeplakt worden. Knip de monden uit en plak ze op de vierkante blaadjes - niet dezelfde kleur mond op de achtergrond. Plak de vier blaadjes op een gekleurd achtervel. Andy Warhol in MOMA, New York

1 opmerking:

  1. Kllinkt als een prachtige les! Was op zoek naar idee├źn voor een les over Andy-Warhol en dit komt als geroepen. Ik ga de kinderen deze kunst laten zien en dan vervolgens mogen ze er zelf iets tekenen wat erop lijkt op het digibord . Natuurlijk moeten ze dan letten op de stripstijl en kleur en andere elementen. Ben benieuwd wat het gaat worden! Bedankt voor de les inspiratie.

    BeantwoordenVerwijderen