donderdag 28 januari 2010

Valentijnsharten (net als Jim Dine)

Benodigdheden:
 1. wit tekenpapier gesneden op 20 bij 20 cm
 2. stukje fotokarton van 10 bij 10 cm
 3. liniaal en potlood
 4. plakkaatverf + kwasten
 5. waterverf + penselen
 6. kleurpotloden en aquarelpotloden
 7. viltstiften
 8. pastelkrijt
 9. oliepastel
 10. diverse restjes gekleurd papier, zoals crèpepapier, ribkarton, folie, scrapboekpapier, vouwblaadjes etc.
 11. plaksel
 12. kranten, potten water en doekjes in de groepen waar dit nodig is
 13. roze of rood papier voor de achtergrond

Jim Dine, geboren in 1935 in Cincinatti (VS) is beeldhouwer en pop-art kunstenaar. Harten, stropdassen, ochtendjassen en gereedschappen zijn terugkerende thema's in zijn werk. Laat de leeringen kennis maken met deze kunstenaar door een aantal werken van Dine te laten zien.

In het kader van Valentijnsdag een les over harten! Roze, rood en wit zijn de basiskleuren voor vandaag!

De leerlingen krijgen een vierkant tekenvel van 20 bij 20 cm. Dit verdelen ze in vier vakken van 10 bij 10 cm. Vouw het stukje fotokarton dubbel. Teken een half hart tegen de vouw en knip dit uit. Trek deze mal om in de vier vakjes van het tekenvel. Verdeel de verschillende tekenmaterialen over verschillende groepen in het lokaal. Stimuleer de leerlingen te gaan experimenteren met de materialen. Wat gebeurt er als ik met waterverf over oliepastel ga? Kun je pastelkrijt en viltstift combineren? Hoe zorg ik ervoor dat mijn hartje naar voren lijkt te komen? Wat gebeurt er als ik water op vloeipapier laat lopen? De leerlingen kleuren hun hartjes en achtergronden in. Ze moeten zoveel mogelijk verschillende materialen en technieken gebruiken. Daarbij mogen ze vrij door het lokaal en gaan zitten aan de tafel waar het materiaal van hun keuze staat. De enige beperking is het aantal stoelen dat bij een groep staat: is de groep vol, dan moet je eerst een ander materiaal of techniek gaan doen. Als alle hartjes klaar zijn, worden ze op een roze of rood ondervel geplakt.

Alle werkstukken zijn van leerlingen uit groep 7 en 8

1 opmerking:

 1. Ik heb deze opdracht met groep 8 gedaan en een andere opdracht (sneeuwschudbollen) als alternatief omdat niet iedereen met hartjes wil werken. Toch bij nader inzien kozen de meesten voor de hartjescollage en het eindresultaat was echt schitterend!! Ook de sneeuwschudbollen waren erg goed gelukt. Bedankt voor de leuke ideeën.

  BeantwoordenVerwijderen