vrijdag 8 januari 2010

Sneeuwbollen

Benodigdheden:

 1. plakkaatverf
 2. lichtblauw en wit tekenpapier
 3. ribkarton
 4. zwarte fineliner
 5. penseel
 6. glitter
 7. plaksel
Een sneeuwbol is een glazen bol waarin zich een klein tafereeltje bevindt. Als je de bol schudt, gaat het sneeuwen. In deze les wordt de sneeuwbol getekend. De leerlingen krijgen een blauw vel tekenpapier. Door het omtrekken van een schoteltje tekenen ze een cirkel. In deze cirkel wordt een winter- (of kerst)tafereel geschetst en vervolgens ingekleurd met onverdunde plakkaatverf. Als de verf goed droog is, kunnen de figuurtjes omgetrokken worden met zwarte stift. Knip de cirkel uit en leg hem op een wit vel papier. Trek de cirkel om en knip de witte cirkel dan met een halve centimeter extra rondom uit het papier. Plak de tekening op de witte cirkel. Knip uit ribkarton een standaard en plak beide onderdelen op een vel gekleurd papier naar keuze. Strooi een beetje glitter op kleine lijmpuntjes van de voorstelling.

Door leerlingen van groep 7

2 opmerkingen:

 1. Deze opdracht had ik met groep 8 gedaan en ze zijn ontzettend leuk geworden. Gek genoeg vonden de kinderen het uitknippen van de witte cirkel het moeilijkst: de één tekende de witte cirkel rommelig eromheen en knipte die vervolgens uit en de ander plakte de blauwe cirkel op het witte en knipte die precies langs het blauw af en zag je nog geen witte rand, dus daar moet ik volgende keer extra aandacht aan besteden. De rest ging vanzelf en de resultaten, wintervoorstelling, waren erg leuk. Bedankt voor je idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel voor je reacties Jet! Grappig dat de dingen waarvan je zelf denkt dat het wel goed zal gaan, toch voor kinderen zo lastig blijkt!

  BeantwoordenVerwijderen