woensdag 30 december 2009

Hollandse schaatspret

Door Brittany, groep 8
Benodigdheden:
  1. lichtblauw en wit papier
  2. donker transparant glanzend papier of sitspapier
  3. plakstift
  4. schaar
  5. meel
  6. kleurpotloden
Prachtige plaatjes van Hollandse landschappen en schaatsers op bevroren plassen, vormen het beeldmateriaal bij deze les. Op internet zijn genoeg van dit soort foto's te vinden. Laat een aantal van deze foto's aan de leerlingen zien (misschien hebben ze zelf ook van deze foto's) en bespreek ze samen. Neem een vel lichtblauw papier of laat het zelf door de kinderen beschilderen en plak er iets onder het midden donker transparant, glanzend papier overheen. Dit is het ijs. Je kunt ook kiezen voor zwart sitspapier. Plak hierover heen een vel wit papier waaruit een cirkel geknipt. Maak de witte vegen op het ijs door met een lijmstift strepen te trekken, daar overheen meel te strooien en het overtollige meel er vervolgens af te schudden. Teken boven het ijs een Nederlands landschap. Teken op een apart vel schaatsende mensen en kleur deze stevig in met vrolijke kleurtjes. Knip de schaatsers uit en plak ze op het ijs.

Door leerlingen van groep 7
Lesidee gekregen van Marjolijn Bos.

maandag 28 december 2009

Flitsend vuurwerk

Benodigdheden:
  1. zwart papier op A-4 formaat
  2. witte, rode, gele en oranje plakkaatverf
  3. oude tandenborstel
  4. theelepeltje
  5. schaar
  6. foto van skyline of bekend bouwwerk
  7. rietje
  8. gekleurd papier om werkstuk op te plakken
De kinderen kiezen een plaatje van een herkenbaar bouwwerk of skyline. Print dit uit en knip het zorgvuldig uit. Leg de afbeelding dan op een zwart vel papier. Verdun witte plakkaatverf met water zodat het vloeibaarder wordt. Doop de tandenborstel in de verf en klop de aanhangende druppels eraf. Neem het theelepeltje in de hand waarmee je schrijft en de tandenborstel in de andere hand. Schraap met het lepeltje over de haren van de tandenborstel, en schraap naar jezelf toe. Hierdoor schieten de haartjes van de tandenborstel terug waarbij ze spatjes verf loslaten. Oefen dit eerst even op een kladblaadje. Spat nu rondom je afbeelding. Vlakbij de afbeelding spat je dichter, verder weg spat je dunner.


Als je klaar bent, pak je voorzichtig de afbeelding weg. Je ziet nu het silhouet van je bouwwerk. Laat dit eerst drogen voor je verder gaat. Meng op een schoteltje gekleurde verf met water zodat het dunner wordt. Laat dan met een kwast een of twee drupjes verf op je werkstuk vallen, maar niet op het silhouet (leg je afbeelding desnoods terug op het zwarte vel). Blaas door het rietje op de druppels verf, zodat ze verspreiden. Herhaal dit net zo vaak als je mooi vindt. Pas goed op, er mag geen gekleurde verf op je silhouet komen. Plak je werkstuk tenslotte op een ondergrond in de kleur die er mooi bij past.

Beeldaspecten die in deze les aan de orde komen: nuance (dik-dun spatten), ruimte (negatieve voorstelling).
Technieken: knippen, spatten, verf blazen.

woensdag 23 december 2009

Sneeuwpop close-ups

Door Danjel, groep 8

Benodigdheden:
  1. grijs tekenpapier gesneden in stukken van 15 bij 15 cm
  2. oliepastels
  3. gekleurd karton voor achtergrond
  4. schaar
  5. lijm
Leerlingen tekenen het gezicht (of een deel hiervan) van een sneeuwpop vanuit verschillende gezichtspunten: van bovenaf, frontaal, van onderaf, en profiel, ondersteboven enz.
Kleur de tekening in met oliepastels. Natuurlijk komen de gekozen kleuren in alle tekeningen terug, het is immers steeds dezelfde sneeuwman!
Omlijn de onderdelen met zwart oliepastel.
Maak een mooie compositie van de tekeningen en plak ze op gekleurd karton.

Beeldaspecten die in deze les aan de orde komen: kleur, lijn, ruimte (gezichtspunt).
Technieken: kleuren met oliepastel, omlijnen, plakken.

Door leerlingen van groep 8

zondag 20 december 2009

Vuurpijlen

Benodigdheden:
  1. Pringles bus of rolletje van keukenrol of wc-papier
  2. zwart knutselpapier
  3. restjes papier
  4. stokje
  5. Duck tape
  6. draadje
Beplak de bus of het rolletje met zwart papier. Plak versieringen op de bus van restjes papier. Knip een cirkel uit gekleurd papier en maak hiervan een kegel. Plak deze op de bus. Plak de stok met Ducktape vast aan de binnenkant van de buis. Plak een draadje wol onderaan de buis als lont.

woensdag 16 december 2009

Knip(kunst)kerstboom

Benodigdheden:
  1. groen, wit en rood papier op A4 formaat
  2. schaar
  3. plaksel
Leg het rode en witte vel op elkaar en vouw ze tegelijk dubbel. Teken een halve kerstboom tegen de vouw. Knip deze boom uit. Vouw de bomen open en leg de rode even aan de kant. Vouw de witte weer dicht en knip langs de randen een smal stukje weg. Knip vanaf de vouw patroontjes naar de takken toe. Vouw de witte boom weer open en plak hem op de rode. Plak tenslotte de roodwitte boom op het groene vel.

zondag 13 december 2009

Kerstengeltjes

Door Felix, groep 7
Benodigdheden:
  1. zwart tekenpapier op A4 formaat
  2. kleurpotloden in wit, geel, goud en zilver
Op zwart tekenpapier tekenen de leerlingen kerstengeltjes die rondvliegen in een sterrenhemel. Door de beperking van het aantal kleuren, worden de kinderen gedwongen goed na te denken over het gebruik van patronen in de stof van de jurkjes. De tekening is helemaal af met een mooi kader: een strakke lijn, stippen of een ingekleurd gouden lijstje!

Door leerlingen van groep 7

zaterdag 12 december 2009

Kerstkleedje

Door Charmaine, groep 8
Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier van 20 bij 20 cm
  2. liniaal
  3. potlood
  4. zwarte fineliner
  5. rode of groene markeerstift
  6. zwart papier
  7. witte markeerstift
Leerlingen verdelen hun vel met grijs potlood in 16 hokjes van 5 bij 5 cm. Zorgvuldig meten! In elk vakje tekenen ze een kerstfiguurtje. Deze figuurtjes worden, net als bij een dambord, om en om ingekleurd: of de achtergrond, of het figuurtje zelf wordt rood (of groen). Tenslotte worden alle figuurtjes, details en vakken met zwarte fineliner omlijnd. Plak de tekening op een zwarte ondergrond en omlijn het geheel met een witte markeerstift.
Door leerlingen van groep 8

woensdag 9 december 2009

Kubistische kerstboom


Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier op A4 formaat
  2. liniaal
  3. plakkaatverf
  4. kwasten
  5. goud- en zilverkleurige markeerstift
Leerlingen tekenen een eenvoudige kerstboom in de vorm van een grote driehoek. Afmeten vanuit de middenlijn van het vel. Dan trekken ze met de liniaal schuine lijnen over het hele tekenvel. Van boven naar beneden, van links naar rechts, van boven naar de zijkanten enz.
Kleur de boomvlakken in met groentinten (mengen!) en de achtergrond met warme mengkleuren.
Als alles goed droog is, trek je de lijnen binnen de boom met een zilverkleurige markeerstift overtrokken, en de lijnen buiten de boom met goudkleurige markeerstift.

Beeldaspecten bij deze les: vorm, lijn, kleur (warm-koud), nuance (licht-donkere mengkleuren).
Technieken: werken met een liniaal, tekenen van geometrische vormen, mengen van kleuren en daarin nuance aanbrengen, schilderen, omlijnen. 

maandag 7 december 2009

Kerstkoortje

Benodigdheden:
  1. gekleurd papier
  2. scharen en lijm
  3. potlood
  4. bladmuziek kerstliedjes (internet)
A Christmas Carol is een boek van Charles Dickens, over de oude en verbitterde vrek Scrooge. Scrooge is een financier en geldwisselaar wiens enige doel het is om meer geld te verkrijgen. Hij heeft een hekel aan vriendschap, liefde en de gedachte van het kerstfeest. Vlak voor kerst heeft hij een aantal dromen waarin geesten hem op andere gedachten brengen. Deze opdracht gaat over de Christmas carolers, de zangers die uit volle borst de traditionele Engelse kerstliedjes ten gehore brengen.
Uit restjes papier knippen de kinderen de losse onderdelen voor de zanger of zangers: hoofd met open mond, armen, benen, jurk of pak, schoenen en natuurlijk de bladmuziek. Daar waar mogelijk worden de onderdelen 3D opgeplakt, zoals in het voorbeeld de armen, de jurk en de bladmuziek. Neusgaten en schoenveters worden getekend. Alle zangers worden op een groot vel geplakt.
Door leerlingen van groep 8

zondag 6 december 2009

Glas in lood raam in Mondriaanstijl voor Kerst


Benodigheden:
  1. zwart knutselpapier van 20 bij 20 cm
  2. vloeipapier in rood, groen en wit
  3. passer
  4. wit potlood
  5. liniaal
  6. snijmesje
  7. snijmat
  8. lijm
Laat foto's van glas-in-loodramen zien. Waar vind je dit soort ramen? Hoe werden ze gemaakt?
Laat modern werk van Mondriaan zien. Welke kleuren gebruikte hij? Welke vormen zie je?

De kinderen maken een glas-in-lood raam van papier; in de stijl van Mondriaan, maar in kleuren die passen bij Kerstmis.



Elke leerling krijgt een vel zwart knutselpapier van 20 bij 20 cm. Bepaal eerst de vorm: vierkant of rond. Voor een ronde vorm trek je met een passer een zo groot mogelijke cirkel op het zwarte papier. Daarna teken je nog een cirkel die ca. 1,5 cm van de buitenste is verwijderd. Dit is het frame van het raam.
Wil je een vierkant raam, trek dan een kader op 1,5 cm van de buitenranden. Dit is je frame.

Teken vierkanten en rechthoeken binnen het frame. Gebruik hiervoor een wit potlood en een liniaal. Zorg dat de lijnen 1 cm breed worden. Zet grote kruisen in de vakken die uitgesneden moeten worden.

Snijd de vakken met het kruis uit. Gebruik een ijzeren liniaal om langs te snijden.
Als je klaar bent, gebruik je het raamwerk als mal voor het vloeipapier. Leg het raampje op het vloeipapier en trek een rechthoekje om. Knip het uit met 0,5 cm extra aan alle kanten; dit is je plakstrook. Plak de stukjes vloeipapier achter het raampje terwijl je erop let dat je de kleuren afwisselt.

Beeldaspecten in deze les: vorm, lijn, kleur.
Technieken: snijden, knippen+plakken, werken met een liniaal. 

woensdag 2 december 2009

Winterjas van stof

Benodigdheden:
  1. patroon winterjas
  2. stof
  3. knopen, bandjes, restjes stof
  4. dunne en dikke naalden
  5. restjes wol
  6. naaigaren
  7. textiellijm
  8. karton
Kopieer het patroon van de jas naar Word, vergroot het en print het uit. Knip de jas uit het papier.
Leg de stof dubbel en speld het patroon op de stof met het midden van de jas tegen de stofvouw aan. Knip rondom het papier de jas uit de stof. Werk de jas af op de naaimachine of lockmachine.
Versier de jas  door er knopen op te naaien, zakjes of manchetten op te plakken/naaien, randjes op te borduren enz.  Laat je fantasie de vrije loop! Als je klaar bent plak je je jas op een groot vel karton!

Beeldaspecten in deze les: textuur.
Technieken: borduren, naaien, stof knippen.