zondag 5 juli 2009

Op art in de stijl van Victor Vasarely

Door Jetse, groep 8

Victor Vasarely was een Frans-Hongaarse kunstenaar en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Op-Art. Vasarely studeerde medicijnen in Boedapest en vertrok in 1930 vertrok naar Parijs om als decorateur en reclametekenaar te gaan werken. Hij begon een systeem te ontwikkelen waarin hij voorwerpen uit het dagelijks leven abstraheerde. Vasarely werd een van de leidende figuren van de geometrische (gebaseerd op wiskundige figuren) abstracte schilderkunst, ook wel Op-Art genoemd. Op-art werd in de 60’er jaren vooral in Europa en Amerika bekend. Gewoonlijk werkte Vasarely in zwart-wit, latere werken hebben ook kleur. Bedenk dat Vasarely niet met een computer werkte! Opart is een afkorting van 'optical art' ofwel 'optische kunst'. De kunstenaar speelt een spelletje met de kijker door beelden te creëren die lijken te bewegen. Hoewel het kunstwerk zelf statisch is, veroorzaken de gebruikte lijnen, vormen en kleuren een optische illusie van beweging. Bij het bekijken van opart kan de reactie van de kijker erg heftig zijn; je kunt je draaierig of gedesoriënteerd voelen. Benodigdheden
 1. wit A4 tekenpapier vierkant gesneden 21 bij 21 cm
 2. viltstiften
 3. liniaal en potlood
 4. houtskool
 5. gekleurd papier voor de achtergrond

Laat op het digitale schoolbord werken van Vasarely zien. Wat zie je? Herken je het gezichtsbedrog? Komt het voorwerp echt uit de achtergrond? Welke kleuren en vormen zijn gebruikt? Hoe is de optische illusie tot stand gekomen? Vertel de kinderen dat zij vandaag ook een op-art werkstuk gaan maken. Elk kind krijgt een vierkant tekenvel en begint met het omtrekken van een ronde vorm (schoteltje, bloempot o.i.d.). In deze vorm worden van boven naar beneden en van links naar rechts gebogen lijnen getekend die de buitenrand van de cirkel volgen. De lijnen mogen elkaar nergens raken. Hoe groter de bolling, hoe groter het effect. Als dit klaar is, wordt de achtergrond verdeeld in hokjes van 1,5 bij 1,5 cm. Alle hokjes moeten om en om worden ingekleurd, met naar keuze twee kleuren of één kleur en wit. Om de diepte nog wat meer te accenturen, wordt met houtskool een schaduwvlek getekend aan een kant van de bol.

Door Marrit, groep 8

2 opmerkingen:

 1. leuk Jacquelien, ik ben benieuwd wat de kinderen ervan maken,
  ik ben zelf een groot liefhebber van Vasarely, zie:
  http://nutblog.wordpress.com/2008/09/22/wachten-op-vasarely

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel!
  De tekeningen bij dit bericht zijn overigens wel van kinderen hoor. De bovenste is van Jetse, de onderste van Marrit, beide toen ze in groep 8 zaten.

  BeantwoordenVerwijderen