zaterdag 1 augustus 2009

Summerquilt

Benodigdheden
  1. Wit tekenpapier van 10 bij 10 cm
  2. Kleurpotloden
  3. Gekleurd karton
  4. Plakrondjes
Een quilt is een doorgestikte deken. Het wordt gemaakt van drie lagen stof die op elkaar genaaid worden. De bovenste laag kan een hele lap stof zijn, maar ook uit patchwork bestaan. Patchwork is een handwerktechniek waarbij verschillende stukjes stof in bepaalde patronen aan elkaar worden genaaid. 
Laat diverse quilts van patchwork zien. In die quilts zie je regelmatig terugkerende patronen, vaak van driehoeken of rechthoeken. Leg uit wat een patroon is: een herhaalde vorm (beeldaspect: vorm).
We maken in groepen een summerquilt. Op het bord maken we eerst een woordveld rondom het woord zomer. Waaraan denk je bij zomer? Welke van deze dingen kun je op een eenvoudige manier tekenen? Een ijsje is bv. goed te teken, maar een strand zal minder duidelijk zijn als onderdeel van een quilt. Beter is het dan om te kiezen voor voorwerpen die bij het strand horen, zoals schelpen of strandspeelgoed.
Elke groep krijgt een groot vel gekleurd papier, de deken, en een aantal witte velletjes van 10 bij 10 cm. De kinderen overleggen in de groep welk patroon de buitenranden van de patchworklapjes krijgen, zodat er eenheid in de quilt komt.
Als alle tekeningen klaar zijn, worden ze op de gekleurde ondergrond geplakt. Eventueel kunnen de randen nog versierd worden met plakrondjes of getekende patronen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten