maandag 21 november 2011

IJsbeer bij poollicht

Door Silvan, groep 7

Benodigdheden:
  1. zwart knutselpapier
  2. pastelkrijt
  3. wit structuurbehang
  4. schaar
  5. lijm
Het poollicht is een lichtverschijnsel dat 's winters op hoge geografische breedtes kan worden gezien. Poollicht wordt ook wel noorderlicht (aurora borealis) en zuiderlicht (aurora australis) genoemd. Het poollicht doet zich voor als een lichte gloed of als bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht en heel soms is het zelfs vlammend.
Op Youtube zijn prachtige filmpjes te vinden van poollicht (northern light). Bekijk deze met de klas en bespreek wat er te zien is. Welke kleuren zie je? Wat kun je zeggen over de vormen?

Op zwart papier trekken de leerlingen een horizonlijn iets onder het midden. Kleur hieronder de zee met pastelkrijt. Gebruik niet te veel krijt, zodat het goed kan worden uitgesmeerd. Gebruik meerdere kleuren door elkaar, om accenten in het water te maken.
Uit een strook zwart moeten bergen worden geknipt. Plak deze strook op de horizonlijn. Het teveel aan zeewater valt dan onder de bergen. Gebruik wit krijt voor sneeuwvlakken op de bergen. Teken boven de bergen het noorderlicht zoals te zien was in de filmpjes. Wrijf ook hier kleuren door elkaar.
Teken op de achterkant van het behangpapier een ijsbeer op een schots. Knip uit. Teken details van de beer met een zwarte fineliner. Plak de ijsschots met beer op het water.
Plak het werk op een felgekleurde achtergrond.

Door leerlingen van groep 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten