woensdag 22 november 2017

Zie de maan schijnt door de bomen

Benodigdheden:
 1. wit tekenpapier op A4 formaat
 2. oliepastelkrijtjes
 3. blauwe inkt of ecoline
 4. kwast
 5. krant
 6. schoteltje met water
 7. schuursponsje
Zie de maan schijnt door de bomen…. en in het licht van de maan kleurt alles blauw. De kinderen schetsen een boom met takken. Wijs erop dat de takken aan het eind steeds dunner worden. Tussen de takken door wordt een grote maan getekend. Op een van de takken tekenen ze een uil of een kat.
De boom wordt helemaal blauw ingekleurd. Kleurverschil kun je maken door harder of zachter te drukken en meerdere keuren blauw te gebruiken. Ook de uil wordt blauw ingekleurd. Met zwart kunnen ogen, oren, snavel en streepjes (veren) worden aangebracht. De maan is wit-geel en kleurt naar buiten toe steeds meer geel. Als alles is ingekleurd worden met een wit oliepastelkrijtje alles omlijnd, ook de kleinste takjes. Dit is een lastig klusje, want het wit zie je amper en je loopt het risico dat het witte krijtje blauw wordt (afkrabben dan!).
Als de tekening klaar is, wordt de achtergrond ingekleurd. Dit doen we met blauwe inkt, water en een schuursponsje (pas op de kleding). Op de witte lijnen zal de inkt, waarmee straks de lucht wordt ingekleurd, niet pakken. Hierdoor blijf je de tekening goed zien. Doe onverdunde blauwe inkt op een schoteltje en doop de zachte kant van het schuursponsje hierin. Tamponneer met het sponsje langs de buitenranden van de tekening. Als je dichter bij de maan komt, doe je een klein beetje water bij de inkt. De kleur wordt dan iets lichter. Tamponneer deze lichte inkt in een grote cirkel om de maan, zodat je de maan echt ziet schijnen.
Door leerlingen van groep 7

4 opmerkingen:

 1. Erg mooie resultaten ook op de St. Jozefschool in Blokker. Zie: http://legendarischeletters.blogspot.nl/2014/11/zie-de-maan-schijnt-door-de-bomen.html

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wij zijn het in de klas voor de sint aan het maken en nu ziet het er al goed uit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk Naomi! Ik zou het leuk vinden als je een foto van het prikbord in jullie klas zou opsturen!

   Verwijderen