zaterdag 25 augustus 2012

Draaibaar, in de stijl van Keith Haring

Door Mike, groep 6
Benodigdheden:
  1. tekenpapier 20 bij 20 cm
  2. potlood
  3. viltstiften
  4. zwarte fineliner
  5. gekleurd papier
  6. lijm
 Keith Haring (VS, 1958-1990) was een Amerikaans kunstenaar. Het werk wat Haring wordt als pop-art gezien, maar ook de term graffiti-art wordt gebruikt.
Al op jonge leeftijd was Haring gek op tekenen. Zijn vader, die stripverhalen tekende, was een bron van inspiratie. Door boeken en musea maakte Haring kennis met moderne kunst. Hij bewonderde het werk van Warhol, maar ook dat van Dubuffet en Christo. Vooral Christo's zienswijze sprak hem aan: kunst is niet alleen voor de elite, maar voor iedereen.
Haring ging studeren in New York. Hij ontwikkelde een eigen stijl van visuele communicatie door schilderijen, geluid en film. Hij maakte krijttekeningen in de metro, op lege billboards en op straat. Hij wilde niet commercieel zijn, kunst was immers voor iedereen, maar werd toch steeds bekender. .
Zijn eerste expositie was in 1982, met schilderijen, beelden, beschilderde stukken doek en on-site werk. In de jaren erna exposeerde hij wereldwijd. In 1990 overleed hij aan de gevolgen van aids.

Laat werk van Haring zien. Bespreek wat opvalt:
  • stripachtige mensen
  • weinig details
  • dikke zwarte lijnen als contouren
  • felle kleuren
  • streepjes die beweging aangeven
Voor deze opdracht tekenen de leerlingen figuurtjes in Keith Haring stijl. De tekening moet druk en vol worden en daarbij ook draaibaar zijn: de figuurtjes staan dus niet allemaal op dezelfde manier, maar worden kriskras op de tekening verspreid. Verder moeten ook figuurtjes op de rand van het blad komen, zodat het lijkt alsof er ook van het blad af nog van alles gebeurt (beeldaspect ruimte: afsnijding). 
Kleur alle figuurtjes in met één kleur viltstift. Omlijn met een zwarte fineliner en voeg daarna bewegingsstreepjes toe.
Plak het werk op knutselpapier dat dezelfde kleur heeft als de gekozen viltstiftkleur.

Zie ook mijn andere lessen over Keith Haring:

Door Ellen, groep 6

maandag 13 augustus 2012

Weer naar school!

Door Jorine, groep 8
Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier A4 formaat
  2. kleurpotloden
  3. gekleurd papier voor achtergrond
  4. lijm
Waar verheug je je op het komend schooljaar? Wat ga je in je vrije tijd doen? Een les voor de eerste week van het nieuwe schooljaar, of, zoals het voorbeeld, voor een nieuw kalenderjaar.

Trek op 1 cm van de rand van het papier een lijn zodat je een rechthoek krijgt. Verdeel deze rechthoek in vakjes en teken in elk vak iets dat met het nieuwe (school)jaar te maken heeft. Kleur in met kleurpotlood.