donderdag 24 mei 2012

Sculpturen .... In de stijl van Niki de Saint Phalle


Benodigdheden:
  1. stroken krantenpapier
  2. behangerslijm
  3. keukenrol
  4. plakkaatverf
  5. blanke lak
  6. kwasten
  7. visdraad
Niki de Saint Phalle (1930 - 2002) was een Franse kunstschilder en beeldhouwer. Ze maakte reliëfs in gips en andere materialen. Vooral haar vrouwelijke 'Nana's' zijn beroemd. Deze grote vrouwenbeelden beschilderd in expressieve felle kleuren zijn wereldberoemd en in verschillende grote steden op de wereld te vinden.

Laat enkele beelden van Niki de Saint Phalle zien via het smartboard. Bespreek de opvallende kenmerken: felle kleuren, zwarte omlijning van de kleurvlakken - waaronder cirkels, vaak (dikke) vrouwen zonder duidelijk gezicht. Laat daarna de beelden zien die bij het Centre Pompidou in Parijs staan - google daarvoor op 'Niki de Saint Phalle' en 'Paris'. Wat is anders aan deze beelden? Het gaat niet om vrouwfiguren, maar om beelden die niet allemaal iets concreets voorstellen. Ze hebben verder wel de typische De Saint Phalle kenmerken.

De opdracht luidt: maak een beeld van papier maché met minimaal één gat erin en twee uitsteeksels. Zorg voor zeker acht lagen kranten en werk het beeld af met keukenrolpapier.
Verf het beeld na het drogen wit met witte latex beschilder het daarna met felle kleuren. Wacht opnieuw tot de verf goed droog is en schilder met een kleine kwast de zwarte lijnen tussen de kleurvlakken. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een zwarte markeerstift.
Haal een draadje door het gat en hang het werk op.

Door leerlingen van groep 7

3 opmerkingen: