zondag 10 april 2011

In de stijl van Dubuffet


Benodigdheden:
 1. wit tekenpapier op A4 formaat
 2. potlood
 3. viltstiften in rood en blauw
 4. zwarte markeerstift
 5. fineliners in rood, blauw en zwart
<>Jean Dubuffet (Frankrijk, 1901 -1985) was een Frans kunstenaar. Dubuffet bezocht de kunstacademie in zijn geboorteplaats Le Havre en ging in 1918 naar Parijs.
Hij schilderde in een wilde stijl en gebruikte niet alleen verf, maar ook asfalt en stukken glas in zijn schilderijen. Hij had grote belangstelling voor tekeningen van kinderen en verstandelijk gehandicapten. Hij noemde deze kunst Art Brut.

In het begin van de jaren vijftig schilderde Dubuffet vooral vrouwen, later ook landschappen en stadsgezichten. Halverwege de jaren vijftig ontstond de serie Tableaux d'Assemblages, waarbij Dubuffet gekleurde doeken in stukken sneed, om deze daarna weer als een puzzel aan elkaar te plakken. In deze werken zijn kleine, dicht op elkaar staande figuren en gezichten te zien.
In de jaren zestig begon Jean Dubuffet met kunststof te werken, waardoor zijn werk nog driedimensionaler werd. Er ontstonden zowel schilderijen met reliëf als losstaande objecten.

In Nederland is vooral Jardin d'Email bekend, een kunstmatige tuin gemaakt door Dubuffet, te zien in het Kröller Mullermuseum.

Bekijk werk van Dubuffet, en dan vooral Allées et venues. Bespreek de opvallende kenmerken: kleurgebruik (voornamelijk rood, blauw, wit, zwart), herkenbare en onherkenbare figuren, golvende lijnen, ingekleurde vlakken en gearceerde vlakken, het hele papier is vol.

De leerlingen schetsen met potlood hun vel vol met golvende, elkaar kruisende lijnen. Hierna zoeken ze in dit lijnenspel naar figuren die een mens of dier zouden kunnen voorstellen. Omlijn deze figuur met dikke zwarte stift. Kleur de vlakken van deze figuren in: rood, blauw, gearceerd rood en gearceerd blauw. Laat ook enkele vlakken wit. Omlijn alle vlakken met een zwarte fineliner. Trek de overblijvende lijnen tussen de figuren over met zwarte fineliner. Gum de resterende potloodlijntjes weg.

Door Tijmen, groep 8

6 opmerkingen:

 1. Als juf van groep 8 geniet ik me suf van deze site! De klas ziet er -mede daardoor- geweldig uit!!

  Ik had een vraagje over een Google Doodle. Ik kan me herinneren dat er een blanco Google logo op de site stond, maar kan 'm nergens meer vinden.....
  Wil die les namelijk ook graag gaan doen.

  Zou je mij willen vertellen, waar ik 'm kan vinden?

  Groetjes,
  (juf) Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het logo kun je vinden op de website van mijn school: http://www.het-kofschip.nl/download/google.pdf
  Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig! Dank je wel! Dan heb ik 'm inderdaad toen daar gezien!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wil je toch eens heel erg bedanken voor de geweldige ideeën die je op deze blog zet. ik heb het koortje gemaakt als nieuwjaarsbrief en volgende week ga ik de les over Debuffet doen, wat een schatkamer is dit, een hele grote merci!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook als stagiaire ben ik heel erg blij met je blog! Volgende week heb ik stageweek en ben van plan veel van je lessen uit te voeren. Wat ik ook mooi vindt, is dat je er kunstenaars, beeldmateriaal en voorbeelden bij gebruikt. Superfijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank jullie wel allemaal voor deze complimenten!

  BeantwoordenVerwijderen