woensdag 6 april 2011

De nieuwe kleren van de keizer

 
Benodigdheden:
  1. tekenpapier op A4 formaat
  2. kleurpotloden
De nieuwe kleren van de keizer is een sprookje dat in 1837 is verschenen in een bundel van Hans Christian Andersen. Het gaat over een ijdele keizer die nooit tevreden is over de dure gewaden die voor hem gemaakt worden. Hij wil een gewaad van "de stof die niet bestaat."
Er komen een paar kleermakers die zeggen aan zijn wens te kunnen voldoen. Zij hebben een stof, zo vertellen ze, die  alleen slimme mensen kunnen zien. In werkelijkheid zijn het oplichters want zo'n stof bestaat niet, maar de kleermakers vertrouwen erop dat niemand zal durven toegeven dat hij de stof niet ziet - uit angst voor dom uitgemaakt te worden.
De keizer huurt hen in. Na een paar dagen van nietsdoen showen ze de keizer zijn nieuwe gewaad. Omdat de hofhuishouding niet dom gevonden wil worden, prijzen zij de nieuwe kleren de hemel in.
Dan begeeft de keizer zich onder het volk. Trots loopt hij rond - geheel naakt - terwijl het volk verbaasd toekijkt. Tot een jongetje roept: "Hé kijk, de keizer loopt in zijn blootje!" Spoedig roept iedereen dit, maar de keizer kan niet anders dan trots doorlopen, zelfs al ziet hij ook zelf de kleren niet. En de dienaren blijven zijn sleep dragen... die er niet is.


Lees dit sprookje voor. Leg de opdracht uit: teken de keizer. De keizer doet zijn kroon nooit af, anders zou hij immers niet op een keizer lijken. Verder loopt hij in zijn bijna-blootje, want hij heeft wel een prachtige onderbroek aan! Kleur de tekening in met kleurpotlood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten