- gekleurd knutselpapier 1
- schaar
- lijm
- zwart knutselpapier
donderdag 23 februari 2023
Collage geometrisch/organisch en warm/koud
dinsdag 21 februari 2023
Sporter in beweging
- afbeelding van een sporter
- gekleurd papier
- wit tekenpapier
- paperclips
- schaar
- snijmat en snijmesje
- lijm
- viltstift
zondag 5 februari 2023
Art Nouveau tegels drukken
Benodigdheden:
- gekleurd papier 10 bij 10 cm
- linoleum 10 bij 10 cm
- gekleurd karton 25 bij 25 cm
- carbonpapier
- gutsjes
- glasplaat
- blockprint
- roller
- kranten
- drukpers
- lijm
Art Noveau werd vooral toegepast op gebruiksvoorwerpen zoals meubels, glaswerk en sieraden, in de architectuur, de grafische kunst en de schilderkunst. Kunstenaars haalden hun inspiratie uit de natuur: patronen met vogels, bloemen, planten, wolken, rotsen, vrouwen. Sierlijke bewogen lijnen drukken emotie uit.
Filmpje Art Nouveau op de website van Het Klokhuis.
Laat op het digibord deze Art Nouveau tegels zien: met twee spiegellijnen of tegels die in een groep van 4 een tableau vormen.
vrijdag 3 februari 2023
Zelfportret met Art Nouveau lijst net als Alphonse Mucha
Aphonse Mucha (Tsjechië, 1860-1939) bepaalde het gezicht van de Art Nouveau schilderkunst. Sierlijke vrouwen, sierlijke motieven uit de natuur, zachte kleuren en gestileerde letters vormen de basis van zijn werk.
In 1887 vertrekt hij naar Parijs, op dat moment het centrum van de moderne wereld: een bruisend nachtleven, moderne warenhuizen, brede boulevards en kunstlicht dat de stad tot na zonsondergang verlicht. Mucha heeft niet veel succes, maar dat verandert als hij zijn eerste opdracht krijgt: een affiche voor de theatervoorstelling Gismonda met de beroemde actrice Sarah Bernhardt. Mucha maakt een levensgroot affiche van een prachtige vrouw omringd door gestileerde bloempatronen en zwierige lijnen. Met dit affiche vestigt Mucha zijn naam als kunstenaar en weet zich verzekerd van voldoende werk in de jaren die volgen. Zijn posters maken van Parijs een openluchtmuseum met kunst die door iedereen te bekijken is.
Opdracht:
Teken de foto van jezelf na en kleur dit in met kleurpotlood. Knip uit en plak op bruin papier. Versier de achtergrond met organische motieven en gebruik daarvoor een goudkleurig potlood. Snijd een lijst voor je portret en plak dit op je kunstwerk.
Beeldaspecten: kleur, lijn, vorm
Woordenschat: art nouveau, organische motieven, zelfportret.
donderdag 2 februari 2023
Art Nouveau bloementegels
Art Noveau werd vooral toegepast op gebruiksvoorwerpen zoals meubels, glaswerk en sieraden, in de architectuur, de grafische kunst en de schilderkunst. Kunstenaars haalden hun inspiratie uit de natuur: patronen met vogels, bloemen, planten, wolken, rotsen, vrouwen. Sierlijke bewogen lijnen drukken emotie uit.
Art Nouveau wordt in Nederland ook wel de slaoliestijl genoemd, naar een poster voor slaolie door Jan Toorop.Bekende At Nouveau kunstenaars zijn Alphonse Mucha, Gustav Klimt, Gaudi, Berlage.
Filmpje Art Nouveau op de website van Het Klokhuis.
Benodigdheden:
- vouwblaadjes 10 bij 10 cm in verschillende kleuren
- potlood
- schaar
- lijm
- gekleurd knutselpapier 30 bij 20 cm
Laat afbeeldingen van Art Nouveau tegels zien op het digibord. Bespreek de vormen: organische vormen van bloemen en planten. Op wat voor voorwerpen komen wij bloemen tegen? Waarom gebruiken we bloemmotieven? Wat vind jij ervan?
Vertel dat leerlingen een tegelmuurtje gaan bouwen in Art Nouveau stijl. Het muurtje moet uit zes tegels met bloemen bestaan. Daarvoor krijgen ze een gekleurd vel en drie vouwblaadjes. Probeer zo veel mogelijk van de vouwblaadjes te gebruiken, dus dat wat je uitknipt plak je ook weer terug.
Beeldaspecten: vorm, kleur
Woordenschat: art nouveau, motief, organische vorm, patroon.
woensdag 1 februari 2023
Net als Victor Vasarely
Victor Vasarely, 1906-1997, was een Frans-Hongaarse kunstenaar en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Op-art. Vasarely studeerde in Boedapest en vertrok in 1930 naar Parijs om als decorateur en reclametekenaar te gaan werken.
Op-art is een afkorting van optical art, ofwel optische kunst. Op-art beweegt zich op het grensvlak van realiteit en illusie. De kunstenaar speelt een spelletje met de kijker door beelden te creëren die lijken te bewegen. Hoewel het kunstwerk zelf statisch is, veroorzaken de gebruikte lijnen, vormen en kleuren een optische illusie van beweging.
Benodigdheden:
- zwart knutselpapier 23 bij 33 cm
- wit of gekleurd papier in stroken van 2 cm
- liniaal
- potlood
- schaar
Stap 2
Laat het vel dubbelgevouwen. Knip de lijnen in tot aan de strook van 3 cm.
Weef de stroken in het raamwerk. Begin in het midden: druk de stroken aan beide kanten tegen de vouw aan. Druk de volgende stroken tegen de vorige aan. Stap 4
Plak aan een kant de losse strookeindjes vast.
Stap 5
Beeldaspecten: lijn, ruimte