zondag 4 oktober 2009

Pompoenen in het maanlicht

Door Kiki, groep 8

Benodigdheden:
  1. zwart tekenpapier op A4 formaat
  2. pastelkrijt of bordkrijt
  3. pompoenen of afbeeldingen van pompoenen
  4. spuitbus met haarlak
  5. papieren handdoekjes
  6. gekleurd papier als achtergrond
Pompoenen zijn een zeer oud gewas dat al duizenden jaren voor Christus werd verbouwd in Midden- en Zuid-Amerika. In Europa is de pompoen pas sinds de 16e eeuw bekend. In Mexico en het zuidoosten van de VS worden pompoenen gegeten in traditionele gerechten. In Nederland worden pompoenen ook steeds meer gegeten en zien we ze in de supermarkten. 

We kennen de pompoen ook als decoratiemiddel. Vanaf september liggen de tuincentra er vol mee. Rond Halloween worden pompoenen gebruikt om er lampions van te snijden. 
Bekijk een aantal meegebrachte pompoenen of foto's ervan met de leerlingen. Bespreek de verschillende vormen, de grootte, kleuren en de inzet van de steel. De lange stelen met de bladeren zullen er niet meer aanzitten, daarvoor moet je plaatjes op internet zoeken.

Door Anouk, groep 8

De leerlingen tekenen minimaal twee pompoenen, waarbij een van de pompoenen overlapt wordt door een ander (beeldaspect: ruimte). Ze werken met pastelkrijt op zwart papier. Wijs hen erop dat bordkrijt erg stuift en smeert en dat ze dus op moeten letten dat ze hun vieze vingers niet op het tekenvel zetten, maar op een papieren handdoekje. Stimuleer de leerlingen kleurtjes door elkaar heen gebruiken om kleuren te verdiepen en lichtval (maanlicht!) aan te geven. (beeldaspect: nuance). 


Tekeningen die af zijn, fixeer je met haarlak. Plak het tenslotte op een passende achtergrond.

Door leerlingen van groep 8

1 opmerking: