vrijdag 21 december 2012
Kalelbonte klassenkunst 2
En wat doe je dan met je groepswerk (zie Kakelbonte klassenkunst) als het opgeruimd moet worden en iedereen wil het hebben? Juist, dan snijd je het in gelijke stukken en plakt al die stukken op een zwarte ondergrond. Zo wordt dat prachtige groepskunstwerk weer een eigen kunststukje!
donderdag 13 december 2012
Gelukkig nieuwjaar!
Door leerlingen van groep 5/6
Benodigdheden
- wit tekenpapier A4 formaat
- blauwe ecoline of vloeibare waterverf
- kwast
- wasco
- zwart en geel of oranje knutselpapier
- geel bordkrijt
Laat afbeeldingen of filmpjes van vuurwerk zien en bespreek hoe dit eruit ziet. Welke kleuren zie je? Welke vormen zie je?
Teken met wasco siervuurwerk op een wit vel papier. Ga hier met met blauwe ecoline overheen. De wasco zal de ecoline afstoten en de kleurtjes komen weer tevoorschijn. Laat dit vel drogen.
Knip uit een half zwart A4 vel een skyline van huizen. Plak dit op het blauwe vel. Knip uit geel of oranje papier raampjes en plak ze op de huizen.
Trek met geel bordkrijt een randje langs de daken en veeg dit uit met je vinger.
maandag 10 december 2012
Geen groene kerstboom!
Door Gladys, groep 6
Benodigdheden:
- twee vellen tekenpapier op A4 formaat
- vloeibare waterverf
- kwasten
- pot water
- vloeipapier
- schaar
- liniaal
- potlood
- lijm
- goud- en zilverkleurige stift
Kies drie kleuren vloeipapier. Vouw de blaadjes enkele keren dubbel en knip er dan driehoekjes en vierkantjes uit. Maak een vel tekenpapier met een kwast goed nat met water en leg de stukjes vloeipapier hierop. Als het vloeipapier niet aan het papier vastzuigt, is de ondergrond niet nat genoeg. Ga er dan nog een keer met een kwast met water overheen. Het vloeipapier zal dan gaan 'bloeden'. Plak het vel op deze manier vol en leg het op de verwarming te drogen. Haal de stukjes vloeipapier van het tekenvel af als het helemaal droog is.
Door Lyan, groep 6
Vouw het met vloeipapier gekleurde vel in de lengte dubbel. Knip er langgerekte driehoeken uit van verschillende breedtes en hoogtes. Ruil eventueel met de leerling naast je als je meerdere kleurtjes wilt.
Plak de drie bomen op de achtergrond. Overlapping mag. Plak de bomen niet allemaal op dezelfde hoogte, zodat je diepte krijgt.
Gebruik een goud- of zilverkleurige markeerstift om de bomen te omranden. Teken ook een simpele takkenstructuur. Teken de stammen met bruin potlood of gebruik hiervoor ook de metallic stiften.
woensdag 5 december 2012
Drieluik in de stijl van Hans Innemee
Door Mike, groep 6
Benodigdheden:
- drie vellen gekleurd tekenpapier van 12 bij 12 cm
- potlood
- pastelkrijt of bordkrijt
- haarlak
- wit papier voor achtergrond
- lijm
Innemees werkt volgens de techniek van het monotypen. Een dun vel papier wordt op een met verf of inkt ingerolde glasplaat gelegd en dan wordt op de achterkant getekend. Met een aantal van deze tekeningen maakt hij zijn kunstwerk: hij scheurt onderdelen uit de tekeningen en plakt ze op collageachtige wijze op zelfgemaakt papier samen tot een nieuw werk. Inkleuren gebeurt met oliepastels.
Bekijk werken van Hans Innemee met de klas. Ontdek samen dat het lijkt alsof er een verhaaltje in het werk zit. Vraag de leerlingen welk verhaaltje bij hen opkomt als ze de werken bekijken.
Bespreek de kenmerken van het werk van Innemee:
- Tekeningen van dieren.
- Simpele vormen.
- Geen details.
- Weinig kleuren.
- Zwarte omlijning.
- Eenvoudige achtergrond.
- Tekst/titel onder de tekening.
De opdracht luidt: bedenk een verhaaltje dat je in drie stappen kunt vertellen. Teken dit op drie blaadjes en kleur het in met pastelkrijt. Werk in de stijl van Hans Innemee.
Plak de drie werkjes op een groter vel. Bespuit het met haarlak. Schrijf met potlood in zo weinig mogelijk woorden de tekst van het verhaaltje dat je had bedacht, onder de tekeningen.
Door leerlingen van groep 6
Met dank aan Hans Innemee voor de toestemming zijn werk op dit blog te plaatsen en zijn lovende woorden voor het werk van mijn leerlingen!