dinsdag 22 november 2011

Pietcasso

In de stijl van Pablo Picasso (1881 - 1973)

Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier op A4 formaat
  2. waterverf
  3. penselen
  4. zwarte stift
  5. schaar
  6. lijm
  7. potlood
  8. liniaal
  9. zwart papier
Pablo Picasso is een van de beroemdste kunstenaars aller tijden. Hij was beeldhouwer, grafisch ontwerper, pottenbakker, tekenaar en schilder.
Op 19-jarige leeftijd ging hij in Parijs wonen, waar hij een armoedig leven leidde. Hij schilderde de armoede om hem heen. Zijn schilderijen uit die tijd zijn somber. We noemen dit de Blauwe Periode (1901-1904). Daarna begonnen Picasso's schilderijen vrolijker te worden. Hij ging circusclowns en circusartiesten schilderen in zijn Roze Periode (1904-1906).
Hierna schilderde hij afbeeldingen die meer leken op puzzelstukjes die door de war waren. Soms knipte Picasso stukjes uit de krant en plakte die dan op zijn schilderijen. Ook gebruikte hij knopen, stukjes stof of touw. Deze techniek noemen we 'collage'.
'Les demoiselles d' Avignon' was het begin van zijn kubistische werk. Kubisten schilderden hun model of onderwerp van zoveel mogelijk kanten. Zo schilderde Picasso een vrouw die naar rechts kijkt terwijl haar neus naar links wijst. Het lichaam schilderde hij alsof het uit vierkanten bestond die naar allerlei kanten gericht waren. Kubistische werken lijken net puzzels. Het is alsof er iemand is geschilderd die in een gebroken spiegel kijkt.

Toon kubistische werken van Picasso op het digibord. Bespreek wat opvalt (zie inleiding hierboven).

De kinderen gaan een portret tekenen van Piet en kleuren  deze in met waterverf. Trek alles om met een zwarte viltstift. Schilder ook een achtergrond.  
Meet het gezicht op tussen de haarlijn en de hals. Deel het aantal centimeters in drie├źn. Trek met potlood en liniaal lijnen over het gezicht en knip de drie stroken uit. Verdeel de stroken weer in kleinere vierkantjes.
Plak de bovenkant van het hoofd op een zwart vel. Maak een compositie van de vierkantjes, maar wel zo dat de vierkantjes van het gezicht niet helemaal aan de zijkant komen. Plak de vierkantjes vast en tenslotte de onderkant van het gezicht ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten