maandag 28 februari 2011

Op de fles: carnavalsfiguren!

Door leerlingen van groep 5
Benodigdheden:
 1. wijnfles
 2. kranten
 3. wc-papier of keukenrol
 4. schildersttape
 5. behanglijm
 6. plakkaatverf
 7. kwasten
 8. blanke lak
 9. restjes (carnavals)stof
 10. restjes wol/katoen/veertjes e.d.
De leerlingen maken van de kranten een grote prop, die ze met tape aan de hals van de fles bevestigen. Gebruik hiervoor geen plakband, maar stevig schilderstape. Scheur stroken van de kranten en plak die met het behanglijm over de prop tot ver over de fles, zodat ook de tape niet meer zichtbaar is. Zorg dat er ruim lijm gebruikt wordt. Als de bol op de fles glad is, kunnen de kinderen met behulp van proppen neus, ogen, oren of wat ze ook willen op de pop plakken. Weer met behanglijm. Deze proppen weer afwerken met kleine strookjes krant zodat het een glad geheel wordt. Gebruik als laatste laag wc-papier of keukenrolpapier voor een glad effect. Laat de poppen dan minimaal een etmaal goed drogen.
Na het drogen kunnen de kinderen hun pop gaan beschilderen. Aan te raden is met de lichtste kleur te beginnen. Vaak heeft de verf meerdere lagen nodig, wil je de letters uit de krant niet meer kunnen lezen.
Als de verf gedroogd is, worden de poppen afgelakt met blanke lak, zodat ze mooi gaan glanzen. Na het drogen van de lak wordt de pop verder aangekleed en verfraaid. Gebruik hiervoor restjes stof wellicht zijn er mensen die carnavalsstof over hebben?), wol, katoen, veertjes e.d. Plak deze materialen met sterke lijm op de fles en het hoofd.
Met dank aan Ruth Megens en haar leerlingen

2 opmerkingen:

 1. Een kleine tip ter aanvulling: gebruik als laatste laag voor het papier maché wc papier of keukenpapier.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt gelijk Linda, dat ben ik hier vergeten te melden. Ik heb het toegevoegd.

  BeantwoordenVerwijderen