woensdag 21 april 2010

Japanse kersenbloesem

Door Brittany, groep 8
Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier op A4 formaat
  2. Oost-Indische inkt
  3. rietje
  4. roze plakkaatverf (of rood en wit)
  5. schoteltje
  6. wattenstaafje
Japan is een land dat leeft met de natuur. Al sinds eeuwen zijn bloemen sterk vertegenwoordigd in de Japanse cultuur en levenswijze. Denk aan de kimono’s, schilderijen, serviezen, de Japanse bloemschikkunst (ikebana). De kersenbloesem is echter de belangrijkste bloem waar het gaat om de symbolische waarde. De kersenbloesem (prunus, sierkers) wordt in Japan sakura genoemd en staat symbool voor het leven van de mens. De bloei is het teken dat de lente is begonnen, maar de diepere betekenis is dat dit uitbundige teken van leven net als bij mensen onderhevig is aan invloeden die we zelf niet in de hand hebben. Zon, regen en wind bepalen de duur van de bloei.
Het is belangrijk intens te genieten van de bloei van een leven, zegt de sakura. Daarna is het de kunst om te accepteren dat de bloei slechts van korte duur is. Net als de bloesem is ook de mens overgeleverd aan de grillen van de natuur. De één zal mooier en langer bloeien, de ander moet genoegen nemen met een onopvallende plek in de schaduw.

In het voorjaar bloeien ook in Nederland de kersenbloesems. Bekijk een bloeiende boom met de kinderen, neem takken mee of laat foto's zien.
Op een wit tekenvel laten de kinderen een druppel Oost-Indische inkt vallen. Met een rietje blazen ze deze zo ver mogelijk uit, zodat er takken ontstaan. Als dit droog is, worden met een wattenstaafje de bloesems gestipt met roze plakkaatverf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten