maandag 26 april 2010

Als je haar maar goed zit!

Door Lotte en Floor, groep 8

Benodigdheden:
  1. tekenpapier op A4 formaat
  2. Oost-Indische inkt
  3. kroontjespennen
  4. tekenplankjes
  5. zwart papier
Vraag de kinderen een dag voor je deze tekenopdracht doet, iets extra's met hun haar te doen. Voor meisjes is dit misschien gemakkelijk, zij kunnen hun haar vlechten, opsteken, knotjes draaien enz. Maar ook jongens kunnen hun haar met gel in alle mogelijke vormen 'kleien'! Ter voorbereiding van de les laat je de kinderen oefenen in het tekenen met Oost-Indische inkt en een kroontjespen.

Om alle kinderen de achterkant van een ander te kunnen laten tekenen, moeten ze in een kring achter elkaar zitten. In het midden van de kring staan tafels om de inkt op te zetten. Voor kinderen die linkshandig zijn kun je er een kruk bij zetten voor het flesje inkt. Zie schema. De kinderen hebben een tekenplankje met het blaadje op hun schoot. Zie schema en foto.
Belangrijk bij deze opdracht is dat de kinderen geen contourlijn om het hoofd tekenen. De contouren van het hoofd worden gemaakt door middel van de haren!


Denk eraan dat de tekening in één les moet worden afgemaakt in verband met de gemaakte kapsels! Bij mij duurde de les anderhalf uur. Plak de tekeningen op een zwarte ondergrond.
Door Floor en Malou, groep 7

dinsdag 20 april 2010

Speciale skeletten?

Door leerlingen van groep 7
Benodigdheden
  1. wit tekenpapier A4 formaat
  2. zwart knutselkarton
  3. stanleymesje
  4. snijmat
  5. lijm
  6. schaar
Vouw een A-viertje in de lengte dubbel. Schrijf je naam op de vouwlijn in sierlijk koordschrift. Maak de letters breder, tot circa 1 cm breed.
Of: schrijf je naam met twee potloden tegelijk in je hand.
Knip/snijd de naam uit - pas op dat je de vouw niet doorknipt-, vouw de dubbele naam open en plak deze op een zwart vel papier. Draai een kwartslag.
Skelet? Marsmannetje? Of je naam in het Chinees?

maandag 19 april 2010

Draaien met cirkels, in de stijl van Frank Stella

Door Charmaine, groep 7
Benodigdheden
  1. wit A4 tekenpapier vierkant gesneden 21 bij 21 cm
  2. viltstiften of kleurpotloden
  3. vouwblaadjes 12 bij 12 cm
  4. gekleurd papier voor achtergrond
  5. passer
  6. lijm
Frank Stella (1936, VS) is vooral bekend om het gebruik van geometrische patronen en vormen in zijn werken. Deze werken maakte hij in de jaren '70 van de vorige eeuw. 

Bekijk zijn werk: Harran II en bespreek dit. 
 
De leerlingen tekenen  met passer delen van concentrische cirkels, waarbij ze moeten opletten dat het oog van de cirkels altijd aan de rand van het vel komt. Kleur de cirkels in met maximaal vijf kleuren (viltstift of kleurpotlood). Als de tekening klaar is, snijd je het vel in vier vierkanten van 10,5 bij 10,5 cm gesneden. Door te draaien met de vierkanten, kun je een mooie compositie maken.
Plak de vier losse stukken op gekleurde vouwblaadjes en plak deze dan weer op een ondergrond met een ruimte van 1,5 cm tussen de vouwblaadjes. 

Beeldaspecten in deze les: vorm, kleur.
Technieken: tekenen met een passer, kleuren met stift, snijden. 



Door leerlingen van groep 7


zaterdag 17 april 2010

In de stijl van Miró

Door Veerle en Meryem, groep 7
Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier op A4 formaat
  2. viltstiften
  3. zwarte watervaste markeerstift
  4. gekleurd papier voor de achtergrond
Joan Miró's (Spanje, 1893-1983) werk omvat schilderijen, sculpturen, textiele werkvormen, theater en grote beelden. Miró is bekend om zijn originele vormen. Zijn schilderijen bevatten vele meestal speelse en kleurrijke organische vormen. In zijn werk zie je vooral de basiskleuren blauw, rood, zwart, groen en geel. De gekleurde heldere vlakken zijn omrand of doorsneden door zwarte lijnen. De onrealistische vormen, felle kleuren en lijnen doen sterk denken aan het werk van kinderen.

Terugkerende thema's zijn hemellichamen en ladders. Veel van de afbeeldingen op zijn schilderijen hebben ogen. Op deze manier zoekt het werk, dat natuurlijk het doel heeft aandacht te trekken, direct oogcontact met degene die er naar kijkt.

Laat werken van Miró zien. Bespreek wat opvalt: felle kleuren, veel ogen in het werk, vormen zijn omrand of doorsneden met zwarte lijnen, verschillende soorten lijnen, verschillende vormen. Bespreek het verschil tussen geometrische (vormen uit de wiskunde, zoals vierkant, cirkel, driehoek e.d.) en organische vormen (vormen uit de natuur, vrije vormen) en zet voorbeelden hiervan op het bord. Bespreek welke soorten lijnen (recht, hoekig of met rondingen) je kunt maken en zet deze ook op het bord.

De opdracht luidt: teken met watervaste stift een dier of mens op papier. Let op: niet eerst schetsen, maar direct tekenen met een marker! Je figuur moet bestaan uit organische èn/of geometrische vormen.
Verdeel grote vlakken in vormen of maak ze kleiner met verschillende lijnen.
Kleur je figuur in met felle kleuren. Versier de achtergrond ook met lijnen, ogen en ingekleurde vormen. Plak je werk tenslotte op een gekleurde achtergrond.

Door Sander en Charmaine, groep 7

woensdag 14 april 2010

Gedrukt naambordje

Door Anne, groep 6
Benodigdheden:
  1. stukje linoleum van 14 bij 14 cm
  2. tekenpapier
  3. potlood
  4. gutsjes
  5. drukpers
  6. blockprint
  7. roller
  8. glasplaat
De leerlingen tekenen hun naam in spiegelbeeld op het linoleum. Ter versiering kunnen randjes worden aangebracht, of een voorstelling worden getekend. Met linomesjes in diverse maten snijden ze of de voorgrond of de achtergrond weg, evenals bepaalde lijnen in de voorstelling.
 Laat wat druppels blockprint vallen op een glasplaat en rol de verf goed uit. Rol het stukje linoleum 
in en maak eerst een proefdruk. Als de druk er goed uitziet, wordt een definitieve druk gemaakt op een gekleurd papier naar keuze.

maandag 12 april 2010

Voedsellandschap in de stijl van Carl Warner

Benodigdheden:
  1. tekenpapier op A3 formaat
  2. (kook)tijdschriften
  3. schaar
  4. plaksel
De Engelse fotograaf Carl Warner is onder andere bekend om zijn geweldige foto's van landschappen die volledig zijn opgebouwd uit etenswaren.
Warner is geboren in 1963 in Liverpool. Hij tekent al vanaf zijn jeugd, waarbij hij denkbeeldige werelden creëert die geïnspireerd zijn op het werk van Salvador Dali, Patrick Woodroofe en Roger Dean. Warner doorliep de kunstacademie om illustrator te worden, maar merkte al snel dat hij zijn ideeën beter en ook sneller kon realiseren met fotografie. Hij fotografeerde eerst landschappen, mensen en stillevens, en kwam toen in de reclamewereld terecht. Hij ontwerpt en fotografeert nu landschappen van etenswaren voor bedrijven in de voedselindustrie.
 De ‘Foodscapes’ worden gemaakt in Carl’s studio in Londen. Het zoeken naar de juiste etenswaren, de belichting en de compositie van de spullen, doet Warner samen met een stylist. Er wordt een voorgrond, middenstuk en achtergrond gefotografeerd, die later op de computer tot een foto worden gevormd.
"Ik maak een klassiek landschap van de etenswaren, zodat de kijker in eerste instantie denkt dat het om een bestaand landschap kijkt. Als hij ontdekt dat het in feite om voedsel gaat, zal hij moeten glimlachen. Dat is voor mij de kick."



Laat de kinderen via het digitale schoolbord foto's zien van de landschappen van Carl Warner. Bespreek de foto's: wat zie je allemaal? Welke etenswaren herken je? Welk voedsel heeft hij gebruikt om de zee te suggereren? Hoe komt het dat wij de zalmfilet als zee zien? Waarvan is het strand gemaakt? En de bergen?

Hierna maken de leerlingen zelf een voedsellandschap in de stijl van Warner. Knip hiervoor foto's van etenswaren uit tijdschriften. Moedig aan samen te overleggen. Soms zie je zelf niets bijzonders in een foto, terwijl je buurman er juist wel een interessant landschapsonderdeel in ziet! Leg de uitgeknipte onderdelen op het vel papier en schuif net zo lang tot je tevreden bent. Plak alles netjes vast.

Alle werkstukken zijn gemaakt door leerlingen van groep 8.

Foto's van Inge Bruinen.

zondag 11 april 2010

Patrijspoort

Door Selin, groep 4

Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier op A4 formaat
  2. zwart knutselpapier
  3. passer
  4. viltstiften
  5. lijm
Stel je voor dat je een reisje mag maken in een onderzeeër... Je kijkt door de patrijspoorten en je ziet wat zich op de bodem van de zee afspeelt. Vissen, zeepaardjes, dolfijnen, wat zie je allemaal? Misschien zelfs wel een schatkist, gevuld met gouden munten!

Maak een onderzee-tekening en kleur deze in met viltstift. Omlijn alles met een zwarte stift.
Kies het mooiste stukje van je tekening uit en trek er een cirkel omheen van 15 cm. Knip deze uit. (beeldaspect ruimte: focus).
Teken op het zwarte papier een cirkel van 17 cm en knip deze uit. Plak je tekening op de zwarte cirkel. Teken de schroeven rondom de patrijspoort met een zilver- of goudkleurige stift.

donderdag 8 april 2010

Help, mijn naam verdwijnt!


Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier A4 formaat
  2. liniaal
  3. passer
  4. viltstiften
In deze opdracht combineren we perspectief tekenen met een optische illusie.

Wat moet je doen?
  1. Leg het papier in de breedte. 
  2. Zet met potlood een stip halverwege de rechter zijkant. 
  3. Trek vijf strepen van de stip naar de linkerzijkant van het papier. 
  4. Trek vijf strepen vanuit de stip naar de boven- en onderkant van het papier. Trek met een passer steeds groter wordende cirkels rondom de stip tot het blad vol is.
  5. Schrijf je naam in grote blokletters tussen de schuine lijnen; hierbij ga je over een breedte van drie blokken. Laat de blokletters driedimensionaal lijken door de onderkanten en linkerzijkanten erbij te tekenen.
  6. Kleur de voorkant van de letters. 
  7. Kleur de schaduwen met een andere kleur. Kleur tenslotte de blokken. 
  8. Kies twee kleuren (of één kleur en laat de helft van de blokken wit) en kleur de blokken om en om, net als een dambord. 
  9. Omlijn de letters eventueel met een fineliner om ze er nog beter uit te laten springen.

woensdag 7 april 2010

Transportmiddelen

 
Door Laurens en Erkan, groep 8

Benodigdheden:
  1. tekenpapier op A3 formaat
  2. plakkaatverf
  3. kwasten
  4. viltstiften
Wat zijn transportmiddelen? Welke transportmiddelen ken je? Welke heb je zelf, of zijn in jouw familie aanwezig? Welke zou je wel eens willen proberen?

De leerlingen tekenen een transportmiddel naar eigen keuze in een omgeving naar keuze. Een mooie sportauto, een kinderwagen, een skateboard of een straaljager, alles mag. De tekeningen worden ingekleurd met viltstift en de achtergrond geschilderd met plakkaatverf.

Beeldaspecten in deze les: ruimte (diepte, afsnijding, overlapping).
Technieken: tekenen, schilderen, omlijnen.


Door Jetse en Ellen, groep 8

maandag 5 april 2010

Fruitautomaat


Benodigdheden:
  1. stukje karton van 9 bij 9 cm
  2. tekenpapier gesneden op 20 bij 29 cm
  3. kleurpotloden of viltstiften
  4. zwarte fineliner
Trek een kader van 1 cm rondom het tekenvel. Teken binnen dit kader zes hokken van 9 bij 9 cm, met 1 cm tussenruimte.
Teken op het stukje karton een stuk groente of fruit (organische vorm) met een cartoonachtig uiterlijk. Knip deze uit en trek het zes keer om, binnen de vakken van het tekenvel. Inkleuren met viltstift of kleurpotlood. Om het eten uit het blad te laten 'knallen', vul je de achtergronden met verschillende patroontjes in zwarte fineliner.

Met dank aan Inge Bruinen.

zondag 4 april 2010

Slang in de slingers

Door Kim, groep 7

Benodigdheden:
  1. gekleurd knutselkarton op A4 formaat
  2. zwart papier op A4 formaat
  3. plakkaatverf
  4. spijkers met verschillende koppen
  5. schaar en plaksel
  6. papieren doekjes
Teken op het zwarte papier een slang en knip deze uit. Knip de slang vervolgens in stukjes. Je kunt schuin of recht knippen, maar ook gekartelde of gebogen lijnen zijn mooi. Leg elk afgeknipt stukje direct op je ondergrond, om de volgorde niet kwijt te raken.
Plak de stukjes op de ondergrond met een millimeter ruimte ertussen.
Doe plakkaatverf op schoteltjes en dip de kop van een spijker in de verf. Stempel nu stippen rondom je slang in de kleuren die je mooi vindt. Volg de lijnen van de slang. Gebruik desgewenst kleinere en grotere spijkers.

Wil je werken aan kleurenleer bij deze les, geef dan de opdracht om te stippen in alleen primaire/complementaire/secundaire/warme/koude/neutrale kleuren.

Door leerlingen van groep 7

zaterdag 3 april 2010

De mooiste vis van de zee

Groepswerk door leerlingen van groep 4

Benodigdheden:
  1. twee vellen wit karton op A1 formaat
  2. print van de mooiste vis van de zee
  3. vloeibare waterverf in blauw, groen 
  4. kwasten
  5. pot met water
  6. zout
  7. viltstiften
  8. glitter
  9. plaksel
  10. schaar
Lees het boek 'De mooiste vis van de zee' van Marcus Pfister voor, of vertel het verhaal: Regenboog is de mooiste vis in de zee. Zijn schubben zijn bezaaid met zilveren glitters. Maar hij is trots en ijdel en wil niemand een van zijn schubben geven. Daarom wil geen enkele vis met hem spelen. Regenboog voelt zich eenzaam en vraagt raad aan Octopus. Als deze hem aanraadt wat van zijn schubben af te staan, volgt Regenboog zijn advies op. Dan vindt iedereen hem aardig en wil graag met hem spelen. Pas nu is Regenboog echt gelukkig.

Vraag twee of drie kinderen om de achtergrond voor dit groepswerk te maken. In dit voorbeeld is de achtergrond geschilderd door leerlingen van groep 8. Beschilder hiervoor twee vellen karton met verschillende kleuren blauw en blauwgroen vloeibare waterverf. Strooi zout in de nog natte verf voor textuur. Laat de vellen goed drogen.
Elke leerling tekent een mooie vis of  kleurt het patroon van de vis in. Natuurlijk moet de vis schubben hebben, die maak je met de letter u!
Kleur de vis in met viltstift, maar laat één schub wit. Die schub krijgt namelijk glitters van de vis Regenboog.
Knip jee vis uit en maak samen een mooie collage van de vissen in de zee!

vrijdag 2 april 2010

Zoek de naam!


Benodigdheden:
  1. tekenpapier van 20 bij 20 cm
  2. potlood
  3. viltstiften of kleurpotloden
  4. zwarte fineliner
Vouw het papier twee keer recht en twee keer diagonaal, zodat je acht driehoeken hebt. Teken je naam in 'bubbelletters' een van de vakken. Maak de letters tegen de vouw niet dicht. Als je tevreden bent over de letters, trek je de potloodlijnen over met een zwarte fineliner.
Ga naar het raam en trek de letters in de andere zeven vakken over met potlood. Trek de potloodlijnen weer over met een fineliner. Verbind de letters op de vouwen.
Kleur alles in met viltstift, zodat je geen verschil meer ziet tussen positieve en negatieve ruimte. Of: kleur de letters met viltstift en de negatieve ruimte met kleurpotlood (zie voorbeeld van Danjel).

Door Danjel, groep 8