woensdag 24 februari 2010

Vlekkenvis

Benodigdheden:
  1. wit papier op A4 formaat
  2. kleurpotloden
  3. gekleurd papier voor achtergrond
Tropische vissen zijn vissen met vaak mooie felle kleuren. Ze leven in warme zeeën waar koraalriffen zijn om te kunnen schuilen.

Laat plaatjes zien van tropische vissen en bespreek de anatomie van de vis (kieuwen, vinnen). Wijs op de felle kleuren en soms vreemde vormen van de vis.

De leerlingen schetsen met potlood een vis op papier. Achter de vis schetsen ze brede golven. Schets zo dun mogelijk, zodat de potloodlijnen straks niet meer door de kleurtjes heen te zien zijn. Zowel de vis als de golven moeten worden ingekleurd met 'vlekken', organische vormen die het water accentueren. Tussen de vlekken blijft ongeveer een halve centimeter wit.
Kleur de watervlekken in met verschillende kleuren blauw en groen (koude kleuren); kleur de vlekken van de vis in met warme kleuren.

Beeldaspecten in deze les: kleur (warm, koud), vorm (organische vormen).
Techniek: tekenen, kleuren.

 
Door leerlingen van groep 8

donderdag 18 februari 2010

In de stijl van Thierry Noir

Door Brittany, groep 8

Benodigheden:
  1. wit tekenpapier op A4 formaat
  2. viltstiften
  3. zwarte markeerstiften, dun en dik
  4. foto's van werk van Noir
Thierry Noir (Lyon, 1958) is een Franse kunstenaar die in 1982 naar Berlijn verhuisde, aangetrokken door muzikanten als David Bowie, Lou Reed en Iggy Pop die daar toen woonden. Vanaf 1984 schildert hij grote portretten aan de westkant van de Berlijnse muur. Niet om de muur mooier te maken, maar om de gekte ervan te laten zien. Typerend voor Noir zijn bonte hoofden en profil gezien, gereduceerd tot een soort pictogram met een grote neus en dikke lippen en schotelachtige ogen.

East Side Gallery, Berlijn

De East Side Gallery (zie foto, 2006) is een 1300 meter lang restant van de 3,60 meter hoge Berlijnse Muur en nu de grootste openlucht kunstgalerie ter wereld. Hier kun je de werken van Thierry Noir zien.
We bekijken en bespreken het werk van Thierry Noir.
Dan tekenen de leerlingen hoofden in de stijl van Noir: profielen van hoofden die naar links of rechts. Het tekenvel moet volledig worden gevuld, dus ook halve hoofden op de randen (beeldaspect: afsnijding).
Kies voor het inkleuren drie kleuren viltstift. Omlijn alles met een dikke zwarte markerstift. Kleur de stukken tussen de hoofden in met een vierde kleur, of, zoals in het voorbeeld, vul de ruimtes om met een patroon in fineliner.

Beeldaspecten in deze les: ruimte (overlapping), vorm (patronen), lijn (dikke zwarte randen). 
Techniek: tekenen, kleuren, patronen tekenen.

Door Danjel, groep 8

zaterdag 13 februari 2010

Popart zelfportret

Door Milan, groep 8

Benodigdheden:
  1. tekenpapier op A4 formaat
  2. foto van het kind
  3. markeerstiften, fijn en grof
  4. waterverf
  5. penselen
  6. behangpapier
  7. gekleurd papier voor achtergrond
  8. schaar
  9. plaksel
Print van foto,

Maak van de leerlingen een portretfoto en bewerk ze in een fotobewerkingsprogramma tot een portret in zwart-witte lijnen. Print voor elke leerling zijn of haar eigen tekening.

Laat enkele tekeningen in de klas zien. Waaraan herken je de leerling? Wat zijn de meest belangrijke onderdelen van het gezicht? Welke lijnen zijn nog meer belangrijk?

Geef elke leerling zijn eigen geprinte tekening. Trek met een fineliner de belangrijkste lijnen in de  tekening over. Maak hierbij keuzes, want straks wordt alles met een dikke markeerstift overgetrokken en daarbij zijn details niet mogelijk. Dus: geen haren tekenen, maar wel de contouren. Vergeet bepaalde gezichtslijnen niet, bv. rondom de mond of neus.

Als het overtrekken klaar is, ga je met je tekening en een tekenvel naar het raam. Houd de tekening tegen het raam en trek deze met potlood over. Doordat je het dikke tekenpapier eroverheen legt, zul je details niet meer zien.
Ga dan terug naar de tafel en bekijk je nieuwe portret. Lijkt het op jou? Kloppen de lijnen? Zijn de ogen goed? Neem een dikke markeerstift en trek je potloodtekening over. Schilder tenslotte je portret met waterverf. Gebruik meer water als je lichtere kleuren wilt maken.
Het portret hoeft niet in ware kleuren geschilderd te worden. Kies kleuren die je leuk vindt; haar mag ook roze of blauw, voor een heus popart portret!


Schilder de achtergrond zelf of knip je portret uit en plak het op passend behangpapier. Voor de stevigheid moet er dan wel weer een gekleurd vel knutselpapier achter.

Beeldaspecten in deze les: lijn (contourlijn, hulplijn), nuance (kleuren lichter maken in waterverf), kleur.
Techniek: bepalen van belangrijkste lijnen in een gezicht, overtrekken, schilderen met waterverf.

Door Sander en Charmaine, groep 8

woensdag 10 februari 2010

Sprookjeskasteel

Door Yanick en Manouk, groep 2

Benodigdheden:
  1. twee plastic frisdrankflesjes van 0,5 liter
  2. gekleurd knutselpapier op A3 formaat
  3. prikpen en prikmat
  4. schaar
  5. plakkaatverf
  6. mal met vierkantjes
  7. nietapparaat
  8. stickers met sprookjesfiguren
De leerkracht tekent vooraf de kantelen bovenaan de gekleurde vellen papier. Teken tevens een poort en enkele raampjes.
Elke leerling krijgt twee vellen gekleurd papier en knipt de kantelen van beide vellen uit. Schilder bakstenen op de kasteelmuren met behulp van een mal of stempel de bakstenen met behulp van een vierkant stukje spons.



Neem dan een van de twee kastelen en prik hierin een poort uit. Zorg dat een zijkant vast blijft zitten. Vouw de poort naar buiten open. Prik ramen op dezelfde manier en vouw ze naar buiten. Teken  sprookjesfiguren in de ramen en de deur. Zet twee plastic flesjes op tafel en niet de kasteelmuren vast rondom de flesjes.

Beeldaspecten die in deze les aan de orde komen: textuur (voelbare gedrukte stenen), lijn (de kantelenlijn)
Technieken: knippen van niet-rechte lijnen, stempelen, tekenen. 

maandag 8 februari 2010

Linodruk van muziekinstrumenten

Door leerlingen van groep 8
Benodigdheden:
  1. kopie van bladmuziek
  2. tekenpapier van 12 bij 12 cm
  3. carbonpapier
  4. potlood
  5. twee stukjes linoleum van 12 bij 12 cm
  6. gutsjes
  7. drukpers
  8. blockprint
  9. glasplaat
  10. lijm
  11. gekleurd papier voor achtergrond
Op een wit blaadje van 12 bij 12 cm tekenen de leerlingen een muziekinstrument. Met carbonpapier nemen ze het ontwerp op beide stukjes linoleum over. Het is de bedoeling dat bij het ene stukje lino het instrument wordt weggegutst, en bij het tweede stukje de achtergrond juist blijft staan omdat het instrument wordt weggegutst (positieve en negatieve druk). Leerlingen moeten vooraf dus goed bedenken wat ze wegsnijden en welke delen blijven staan:  geef vooraf met potlood aan welke delen je moet wegsnijden.



Na het gutsen kan er gedrukt worden. Laat wat druppels blockprint op een glasplaat vallen en rol de verf uit. Rol het stukje linoleum goed in en maak eerst een proefdruk. Als de druk er goed uitziet, dan rol je beide stukjes lino een voor een met verf in en drukt ze af op muzieknotenpapier.
Plak het werk op een gekleurde achtergrond.

Beeldaspecten waaraan in deze les gewerkt wordt: ruimte (positieve en negatieve voorstelling).
Technieken: gutsen, het maken van meerdere afdrukken, knippen en plakken.

zondag 7 februari 2010

Schilderij in één kleur

 

Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier op A4 formaat
  2. plakkaatverf
  3. kwasten
  4. zwarte markeerstift
De leerlingen tekenen hun vel vol met een geometrische figuur in meerdere groottes. Overlappingen zijn verplicht. Met één kleur plakkaatverf, alleen gemengd met wit of zwart, schilderen ze alle vlakken in, in zoveel mogelijk kleurnuances. Tenslotte worden alle vakken omlijnd met een dikke zwarte markeerstift.
Belangrijk: leer de leerlingen dat je altijd begint met de lichtste kleur als je nuances wilt maken. Dus veel wit + drup rood = lichtroze, drup rood erbij = donkerder roze etc.

Beeldaspecten die in deze les aan de orde komen: vorm, lijn, nuance, kleur, ruimte.
Technieken: geometrische vormen tekenen, schilderen, kleurnuances maken, omlijnen. 

zaterdag 6 februari 2010

De winter uit mijn raam

Door Silke, groep 7
Benodigdheden:
  1. stroken bruin papier van 2 cm breed
  2. lichtblauw tekenpapier
  3. plakkaatverf
  4. kwasten
  5. oliepastelkrijtjes
Teken een horizonlijn op het papier. Teken met oliepastels een winterboom zonder blad en kleur deze in. Teken een weglopend hekje dat naar achteren toe steeds kleiner wordt. Schilder de sneeuw op de grond, de takken en het hekje met witte plakkaatverf, en meng er zwart door voor vegen in de sneeuw.
Plak de bruine stroken op de tekening zodat het een raamkozijn lijkt.

Beeldaspecten in deze les: ruimte (horizon, diepte, overlapping, diepte).
Technieken: tekenen en kleuren met oliepastel, plakken, verven met plakkaatverf.

maandag 1 februari 2010

Carnavalsportret


Benodigdheden:
  1. plank mdf
  2. grondverf
  3. ballon
  4. stroken krantenpapier
  5. behangplaksel
  6. wc-rolletjes, piepschuim, doppen, karton e.d.
  7. wc-papier of keukenrol
  8. acrylverf of plakkaatverf
  9. kwasten
  10. glitter
  11. confetti
  12. zwarte markeerstift
Verf het plankje aan beide zijden met grondverf, om te voorkomen dat het kromtrekt als er later papier maché op komt.
Blaas de ballon op. Beplak de helft van de ballon met papier maché. Zorg voor minimaal acht lagen kranten. Laat dit werk goed drogen.
Als de kranten goed droog zijn, haal je voorzichtig de ballon eruit. Knip de randen recht af en leg de halve bol op een plank. Gebruik kosteloos materiaal als wc-rolletjes, doppen of piepschuim om het gezicht vorm te geven. Plak al deze onderdelen vast met meerdere stroken krantenpapier en behangplaksel. Plak een laatste laag van wc- of keukenpapier. Laat het werk opnieuw goed drogen. Beschilder het werk met acrylverf of plakkaatverf. Geef het gezicht een lijf wat er mooi bij past. Strooi eventueel glitters of confetti in de nog natte verf. Wacht tot het werk goed droog is, en omlijn alle onderdelen met een zwarte watervaste stift.

Beeldaspecten in deze les: textuur, lijn.
Technieken: werken met papier maché, schilderen, omlijnen.



Deze les en foto's kreeg ik toegestuurd van Ghislaine Aarts.