donderdag 15 mei 2014

Vrolijke vogels in de stijl van James Rizzi

 
Door Tommy, groep 3

Benodigdheden:
  1. stevig tekenpapier A4 
  2. vloeibare waterverf 
  3. zwarte oliepastelkrijtjes
  4. kwasten 
James Rizzi is geboren in 1950 te Brooklyn. Hij studeerde op de kunstacademie van Florida (Gainesville), waar hij begon met experimenteren met schilderen, druktechnieken en beeldhouwen. In Rizzi’s werk kom je vaak zijn geboorteplaats New York tegen. De schilderijen zien er soms kinderlijk naïef uit, met de felle kleuren en stralende vrolijkheid. In de kunstpers wordt hij vaak bestempeld als ‘Urban Primitive Artist’. Rizzi zegt zelf beïnvloed te zijn door Picasso, Klee en Dubuffet. 
Laat enkele schilderijen van Rizzi zien (Google afbeeldingenzoeker) en bespreek wat opvalt:
  • vrolijke kleuren
  • geen nuances binnen de kleuren
  • alles is zwart omlijnd
  • het werk is vol en druk
  • ook de achtergrond is gevuld
Door Jayda, groep 3

Bekijk vogels in het werk van Rizzi (google op Rizzi + birds) en bespreek of de typische kenmerken ook hier te zien zijn. 

De opdracht luidt:
Teken met zwarte oliepastel een vogel net zoals James Rizzi dat deed. Kleur de vogel in één of twee kleur. Maak van de achtergrond een mooi bont geheel door verschillende kleurtjes te gebruiken en ze in elkaar over te laten lopen.

Bron: Deep Space Sparkle


maandag 5 mei 2014

Johoo een dodo!

Benodigdheden:

1. schetspotlood
2. kleurpotloden
3. viltstiften
4. fineliner
5. gekleurd papier van 35 bij 35 cm
6. afbeeldingen van de dodo

De dodo is een uitgestorven vogel die leefde in de bossen op het eiland Mauritius. Het dier was ongeveer een meter hoog en kon niet vliegen. De tamme dodo was een makkelijke prooi voor de hongerige scheepsbemanningen van de VOC, maar ook voor de katten, ratten, honden en varkens die met de handelsschepen meekwamen. Omdat de dodo op de grond nestelde, waren ook de eieren en jonge dodo's gemakkelijk te pakken. In minder dan een eeuw tijd was de dodo uitgeroeid. (www.natuurinformatie.nl) 

Zoek een afbeelding van de dodo en print hem uit. Teken de vorm van je dodo op je blaadje. Dun schetsen! Denk er goed aan dat je de kop en de poten meteen in de goede verhouding erbij tekent! Maak op z’n achterwerk veren.  Als je vindt dat je genoeg veren hebt getekend, teken je een vleugel in het midden van zijn lichaam. Dan teken je zijn oog zo precies mogelijk na. Als dat is gelukt, teken je de nagels en de achterste teen aan zijn lijf. Teken al je details op en aan je dodo. Kleur je dodo in en ga met een fineliner over je schetslijnen. Teken als je wilt nog een leuke achtergrond. Plak hem op gekleurd papier. 

Met dank aan mijn leerling Neil Visser, voor de tekening en de lesbeschrijving!