maandag 17 juni 2013

Kasteel in de zon, in de stijl van Paul Klee

 
Door Mayke, groep 6
Benodigdheden:
  1. tekenpapier met tekst 
  2. wasco
  3. waterverf
  4. penselen 
  5. potten water
Paul Klee (1879 – 1940) is een Duits/Zwitserse kunstschilder. Zijn werk behoort tot de moderne kunst. Klee ontwikkelde zich als autodidact en liet meer dan 9000 kunstwerken na. In 1912 maakte hij kennis met werk van Picasso en Malevitsj en ontmoette hij Robert Delaunay, die kleur het belangrijkste element in de schilderkunst vond. Na een reis naar Tunesië in 1914 ging Klee steeds kleurrijker en abstracter schilderen. Hij schildert landschappen, portretten, dieren, mythologie, geheimzinnige machines. In zijn werk combineert hij abstracte en figuratieve vormen. Het werk van Klee valt niet onder één stroming: surrealisme, kubisme, abstractie zijn termen die op zijn schilderkunst van toepassing zijn. Hij wordt ingedeeld bij het expressionisme. (Bron: Wikipedia)

Print een willekeurige tekst op tekenpapier. Ik had gekozen voor de Wikipedia-pagina over Paul Klee. Laat het werk Castle and Sun van Klee zien en bespreek de kenmerken. Uit wat voor figuurtjes is het kasteel opgebouwd? Welke kleuren zijn gebruikt? 
De leerlingen tekenen met wasco in een kleur die afsteekt bij de te kiezen waterverf (scherpe punt, zodat de lijnen dun worden) een kader rondom de tekst. Daarna tekenen ze een gebouw dat alleen bestaat uit rechthoeken, vierkanten en driehoeken. Gebruik geen liniaal, want de tekst biedt voldoende steun.
Vul de vlakken in met waterverf. Kies voor koude of warme kleuren. Zorg dat er geen dezelfde kleuren naast elkaar komen.

dinsdag 4 juni 2013

Ontwerp je eigen postzegel


Benodigdheden:
  1. gekleurd karton voor postzegel 
  2. wit papier voor kartelrand 
  3. restjes gekleurd papier 
Bekijk met de leerlingen verschillende postzegels. Wat valt op? Wat moet er in elk geval op een postzegel staan?

Leerlingen gaan zelf een postzegel ontwerpen. Dit is de opdracht:
Op de zegel moet goed te zien zijn dat het over jou gaat! Je zorgt er voor dat je naam erop staat en de waarde van postzegel. Daarnaast laat je iets van jezelf zien door bijvoorbeeld een afbeelding van je hobby’s, je lievelingseten of een foto/tekening van jezelf te gebruiken. Denk ook aan de witte (kartel)randen. Je maakt alles met papier, dus niet tekenen op je postzegel!


Werkwijze:
  1. Maak een ontwerp op een schetsvel.
  2. Neem een gekleurd vel karton als ondergrond en maak van gekleurd papier alle vormen en letters. Plak alle vormen op de zegel en maak een goede verdeling op het vel.
  3. Maak de witte kartelrand van de zegel.