dinsdag 1 oktober 2013

Huizengroep in één kleur - groepswerk naar Alisa Burke

Benodigdheden:
  1. vel tekenpapier op A1 formaat
  2. stroken tekenpapier van 10 bij 20 cm (A4 in drieën gesneden)
  3. diverse kleurmaterialen naar keuze: wasco, oliepastel, kleurpotloden, stiften, verf, ecoline enz.
  4. zwarte fineliner
  5. vloeibare waterverf
  6. grote kwast
  7. schaar 
  8. lijm
Een kunstwerk op Pinterest van Alisa Burke was de inspiratie voor deze les. Laat het werk zien en bespreek met de klas de opvallende dingen: alle huizen hebben één kleur, de ramen zijn wit, alles is zwart omrand, de huizen staan niet naast elkaar maar achter en voor elkaar (overlapping). Je ziet dus de onderkant van de huizen die niet op de eerste rij staan, niet.

De kinderen vormen groepjes van vier en bepalen samen welke kleur ze kiezen. Een van de leerlingen maakt eerst de achtergrond: teken met witte wasco sterren of wolken op het grote witte vel en verf er overheen met vloeibare waterverf. Laat ongeveer twee cm van de zijkant wit. Het wit stoot de waterverf af en wordt na het kleuren dus zichtbaar. 
Op de smalle tekenvellen tekenen de kinderen hoge huizen, met ramen en deuren en versierselen. Inkleuren met materiaal naar keuze. Trek de huizen en de ramen om met zwarte fineliner en knip ze uit. Zorg per groep voor ca. 15 huizen. 
Leg de huizen op het geverfde grote vel en maak zo een mooie collage. Let op dat je geen onderkanten van de huizen die niet vooraan staan, ziet. 

Door leerlingen van groep 7/8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten