dinsdag 14 mei 2013

Portret in de stijl van Picasso

Door Aylin, groep 8

Benodigdheden:
  1. bruin of lichtblauw tekenpapier op A4 formaat
  2. oliepastelkrijtjes
  3. wit bordkrijt
Pablo Picasso (1881 - 1973) is een van de beroemdste kunstenaars aller tijden. Hij was beeldhouwer, grafisch ontwerper, pottenbakker, tekenaar en schilder.
Op 19-jarige leeftijd ging hij in Parijs wonen, waar hij een armoedig leven leidde. Hij schilderde de armoede om hem heen. Zijn schilderijen uit die tijd zijn somber. We noemen dit de Blauwe Periode (1901-1904). Daarna begonnen Picasso's schilderijen vrolijker te worden. Hij ging circusclowns en circusartiesten schilderen in zijn Roze Periode (1904-1906).
Hierna schilderde hij afbeeldingen die meer leken op puzzelstukjes die door de war waren. Soms knipte Picasso stukjes uit de krant en plakte die dan op zijn schilderijen. Ook gebruikte hij knopen, stukjes stof of touw. Deze techniek noemen we 'collage'.
'Les demoiselles d' Avignon' was het begin van zijn kubistische werk. Kubisten schilderden hun model of onderwerp van zoveel mogelijk kanten. Zo schilderde Picasso een vrouw die naar rechts kijkt terwijl haar neus naar links wijst. Het lichaam schilderde hij alsof het uit vierkanten bestond die naar allerlei kanten gericht waren. Kubistische werken lijken net puzzels. Het is alsof er iemand is geschilderd die in een gebroken spiegel kijkt.

Door Shania, groep 8

Toon kubistische werken van Picasso op het digibord. Bespreek wat opvalt (zie inleiding hierboven).

De leerlingen tekenen met wit bordkrijt (gemakkelijk uit te vegen) op bruin papier een portret in de stijl van Picasso. Ogen, neus en mond kunnen dus op andere plaatsen zitten en vanuit een ander gezichtspunt te zien zijn, en de stijl van de tekening moet hoekig zijn. Verdeel de onderdelen van het gezicht en haar ook in vlakken. Inkleuren met oliepastels. Omlijn de gezichtsonderdelen, gezicht en haarlijn met zwarte oliepastel.

3 opmerkingen:

  1. Gisteren in een groep 6 laten maken. Ze hebben de achtergrond geverfd met ecoline. Het eindresultaat is heel leuk geworden en vooral heel vrolijk met alle kleurtjes!

    BeantwoordenVerwijderen