donderdag 24 mei 2012

Sculpturen .... In de stijl van Niki de Saint Phalle


Benodigdheden:
  1. stroken krantenpapier
  2. behangerslijm
  3. keukenrol
  4. plakkaatverf
  5. blanke lak
  6. kwasten
  7. visdraad
Niki de Saint Phalle (1930 - 2002) was een Franse kunstschilder en beeldhouwer. Ze maakte reliëfs in gips en andere materialen. Vooral haar vrouwelijke 'Nana's' zijn beroemd. Deze grote vrouwenbeelden beschilderd in expressieve felle kleuren zijn wereldberoemd en in verschillende grote steden op de wereld te vinden.

Laat enkele beelden van Niki de Saint Phalle zien via het smartboard. Bespreek de opvallende kenmerken: felle kleuren, zwarte omlijning van de kleurvlakken - waaronder cirkels, vaak (dikke) vrouwen zonder duidelijk gezicht. Laat daarna de beelden zien die bij het Centre Pompidou in Parijs staan - google daarvoor op 'Niki de Saint Phalle' en 'Paris'. Wat is anders aan deze beelden? Het gaat niet om vrouwfiguren, maar om beelden die niet allemaal iets concreets voorstellen. Ze hebben verder wel de typische De Saint Phalle kenmerken.

De opdracht luidt: maak een beeld van papier maché met minimaal één gat erin en twee uitsteeksels. Zorg voor zeker acht lagen kranten en werk het beeld af met keukenrolpapier.
Verf het beeld na het drogen wit met witte latex beschilder het daarna met felle kleuren. Wacht opnieuw tot de verf goed droog is en schilder met een kleine kwast de zwarte lijnen tussen de kleurvlakken. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een zwarte markeerstift.
Haal een draadje door het gat en hang het werk op.

Door leerlingen van groep 7

donderdag 10 mei 2012

Kunstkoeien

 
Door leerlingen van groep 4.

Benodigdheden:
  1. 3 vellen tekenpapier van 15 bij 15 cm
  2. kleurpotloden
  3. gekleurd papier voor achtergrond
  4. lijm
Voor dit werk tekenen de kinderen in meerdere lessen een zo realistisch mogelijke koe, een koe met kubistische kenmerken en een Delftsblauwe koe.
Plak alle werken onder elkaar op een lange strook gekleurd papier.


zondag 6 mei 2012

Beter een halve kip dan ...?


Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier op A4 formaat
  2. oliepastelkrijtjes
  3. vloeibare waterverf of ecoline
  4. kwasten
  5. pot met water

In deze les tekenen de leerlingen met zijn tweeën één kip. Vouw een A4 vel in tweeën en teken daarop een halve kip. Kleur in met oliepastels. Teken met witte oliepastel een of meer eieren bij de kip. Geef het vel opgevouwen aan een medeleerling, en zorg ervoor dat deze niet ziet wat er getekend is. Vertel erbij wat er getekend moet worden, de kop of het achterlijf. Zorg dat er twee streepjes staan op de plekken waar de medeleerling moet aansluiten en geef een streepje aan voor de horizonlijn.
Als ook de tweede leerling klaar is, vouwen ze samen het vel open. Hilariteit!

Verf met ecoline of vloeibare waterverf en veel water over de tekening heen. De oliepastels zullen de waterverf afstoten en hiermee komen ook de witte eieren weer naar voren.

 
Door leerlingen van groep 5

zaterdag 5 mei 2012

Zonsopkomst in de stijl van Roy Lichtenstein

Door Cylysce, groep 5

Benodigdheden:
  1. plakkaatverf in primaire kleuren, wit en zwart
  2. kwasten
  3. pot water
  4. tekenpapier op A3 formaat
Roy Lichtenstein (1923 - 1997) was een Amerikaanse popart kunstenaar. Hij is vooral bekend om zijn enorm uitvergrote striptekeningen. 
Na zijn kunstopleiding in New York en Columbus ging Lichtenstein zelf lesgeven. In zijn vrije tijd schilderde hij abstracte schilderijen en maakte parodieën op Amerikaanse kunst uit de jaren twintig van de vorige eeuw.
In1960 kwam hij via Claes Oldenburg in aanraking met stijlelementen uit de reclame en stripwereld. Hij ging gebruikmaken van rasters, stippen, zwarte contourlijnen en felle kleuren, waarmee hij uiteindelijk zo beroemd is geworden. Vanaf 1962 gebruikte Lichtenstein de werken van Monet, Picasso en Mondriaan als inspiratie voor zijn eigen kunst en ging hij ook zonsondergangen schilderen in hun stijl. Veruit zijn meeste werk is echter gebaseerd op advertenties en striptekeningen.

Laat werk van Liechtenstein zien via het digiboard en bespreek de belangrijke kenmerken: primaire kleuren met soms ook groen, tekstballonnen, rasterstippen zoals we ze kennen van krantenfoto's en dikke zwarte omlijningen.
Laat aan het eind van deze bespreking het werk 'Sunrise' zien. Vraag de leerlingen hoe ze kunnen zien dat dit een Lichtenstein is.
De kinderen krijgen de opdracht een zonsopkomst te schilderen in de stijl van Lichtenstein. In dit schilderij moeten de stijlkenmerken van Lichtenstein dus terug te vinden zijn.

Door Fleur, groep 5

dinsdag 1 mei 2012

Vuurtorens langs de kust

Door Ellen, groep 5
Benodigdheden:
  1. teken-  of aquarelpapier op A6 formaat (A4 in vieren snijden)
  2. waterverf
  3. penselen
  4. pot water
  5. schaar en lijm
Wat zijn vuurtorens? Waar staan ze en waarom juist daar? Waarom hebben we ze? Waarom heten ze vuurtoren?
Laat foto's van vuurtorens zien op het digiboard en bespreek deze. Hoe ziet een vuurtoren eruit? Welke kleur kom je vaak tegen? Waar zit de lamp van de vuurtoren? Welke onderdelen vallen je nog meer op?

Voor de achtergrond schilderen de leerlingen met waterverf en veel water een lucht en grond. Het blaadje hoeft niet helemaal vol, het is juist mooi als er witte randen overblijven. Leg dit weg om te drogen.
Vervolgens schetsen ze met potlood een vuurtoren op een tweede tekenvel. Deze wordt naar eigen fantasie ingekleurd met waterverf. Om de kleuren beter te laten uitkomen, moet nu minder water gebruikt worden als bij de achtergrond.
Laat het werk drogen en knip de vuurtoren dan uit. Plak hem op de geschilderde achtergrond.

Door leerlingen van groep 5