zaterdag 5 mei 2012

Zonsopkomst in de stijl van Roy Lichtenstein

Door Cylysce, groep 5

Benodigdheden:
  1. plakkaatverf in primaire kleuren, wit en zwart
  2. kwasten
  3. pot water
  4. tekenpapier op A3 formaat
Roy Lichtenstein (1923 - 1997) was een Amerikaanse popart kunstenaar. Hij is vooral bekend om zijn enorm uitvergrote striptekeningen. 
Na zijn kunstopleiding in New York en Columbus ging Lichtenstein zelf lesgeven. In zijn vrije tijd schilderde hij abstracte schilderijen en maakte parodieën op Amerikaanse kunst uit de jaren twintig van de vorige eeuw.
In1960 kwam hij via Claes Oldenburg in aanraking met stijlelementen uit de reclame en stripwereld. Hij ging gebruikmaken van rasters, stippen, zwarte contourlijnen en felle kleuren, waarmee hij uiteindelijk zo beroemd is geworden. Vanaf 1962 gebruikte Lichtenstein de werken van Monet, Picasso en Mondriaan als inspiratie voor zijn eigen kunst en ging hij ook zonsondergangen schilderen in hun stijl. Veruit zijn meeste werk is echter gebaseerd op advertenties en striptekeningen.

Laat werk van Liechtenstein zien via het digiboard en bespreek de belangrijke kenmerken: primaire kleuren met soms ook groen, tekstballonnen, rasterstippen zoals we ze kennen van krantenfoto's en dikke zwarte omlijningen.
Laat aan het eind van deze bespreking het werk 'Sunrise' zien. Vraag de leerlingen hoe ze kunnen zien dat dit een Lichtenstein is.
De kinderen krijgen de opdracht een zonsopkomst te schilderen in de stijl van Lichtenstein. In dit schilderij moeten de stijlkenmerken van Lichtenstein dus terug te vinden zijn.

Door Fleur, groep 5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten