maandag 26 maart 2012

Hey jij, wat zit er in jouw ei?

Door Mike G, groep 5

Benodigheden:
  1. wit tekenpapier op A5 formaat
  2. houtskool
  3. geel papier voor achtergrond
  4. haarlak
Een leuke les voor Pasen, te doen in meerdere groepen.

Begin de les met een teaser: stel je voor dat je op Eerste Paasdag je eitje opentikt, en er blijkt iets heel anders in te zitten dan eiwit en eigeel.... Teken deze fantasie met houtskool op een wit blaadje.

Geef vooraf instructie over hoe er met houtskool gewerkt moet worden. Wijs erop dat houtskool snel vlekt, en geef doekjes met water om de vingers schoon te houden. Laat zien dat de houtskoolstrepen vervaagd kunnen worden door te vegen. Op deze manier kunnen de schaduwen op het ei mooi worden aangebracht. Vertel dat houtskool weggegumd kan worden met kneedgum.

Laat de kinderen eerst oefenen op een kladblaadje om zelf te ervaren hoe je met houtskool werkt.
Vervolgens tekenen ze twee helften van een ei, met daartussen dat wat er volgens hun fantasie in zat! Het ei hangt niet in de lucht, maar moet ergens op of in liggen (gras, tafelkleed o.i.d.)

Fixeer de tekening met haarlak en niet of plak hem op een gele achtergrond.

Door Henniya, groep 5

1 opmerking:

  1. hoi,
    ik geef ook elk jaar zo'n soort les maar dan vertel ik altijd eerst een inleidend verhaal. dat vinden de kinderen altijd erg leuk en de fantasie wordt dan nog extra geprikkeld. http://dirkvanhaeren.blogspot.com/2008/08/het-ei-van-imelda-deel-1.html

    BeantwoordenVerwijderen