dinsdag 27 december 2011

Sneeuwpopmandala



Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier
  2. wasco of oliepastel
  3. oostindische inkt
  4. kwast
Stap 1.
Deze les is een uitbreiding op de 'Mandala met herfstblaadjes'. Klik op de link voor het eerste deel van deze les.
Aandachtspunt bij de sneeuwmannen: zorg dat de sneeuwpoppen goed wit ingekleurd zijn met wasco of oliepastel, anders worden ze zwart als gevolg van stap 2.
Stap 2.
Als het inkleuren klaar is, wordt de tekening tot een prop verfrommeld. Strijk daarna de tekening weer glad. Verf hem met een kwast helemaal zwart met Oost-Indische inkt. Spoel de inkt er direct daarna af in de wasbak en laat het werk goed drogen. De inkt zal in de vouwen van het papier gaan zitten en zorgt voor een voelbaar 'antiek' effect.

 Door Lyan, groep 5

dinsdag 13 december 2011

Gemberkoekmannetjes


 
Benodigdheden:
  1. twee stukjes lino per leerling van 10 bij 10 cm
  2. gutsjes
  3. glasplaat
  4. rollers
  5. blockprint verf
  6. drukpers
  7. schetspapier en gekleurd papier
  8. schaar, lijm
Voor deze les hebben we de Amerikaanse kerst-gemberkoekjes als voorbeeld genomen.
Elke leerling krijgt twee stukjes linoleum. Bij de eerste snijden ze alleen de buitenlijnen uit, bij de tweede de achtergrond. Van beide wordt een afdruk gemaakt in kerstkleuren. Daarna worden de druksels uitgeknipt met een randje van 1 cm wit en op gekleurd papier geplakt.

vrijdag 9 december 2011

Gedrukte wintertafereeltjes

Door leerlingen van groep 4
 
Met vleeswarenschaaltjes van schuim (styrofoam) kunnen ook leerlingen in de onderbouw prachtige drukwerkjes maken. Wij haalden bij de Hema vleeswarenschaaltjes, deze hebben een mooie gladde onderkant.

 Benodigdheden:
  1. vleeswarenschaaltjes van schuim, gladde onderkant - snijd opstaande randjes eraf onder de snijmachine
  2. potlood
  3. blockprint verf
  4. verfroller
  5. glasplaat
  6. gekleurd of wit papier (kies ruw papier, dit zuigt de verf sneller op)
Leg het principe van drukken uit. Waarom gingen mensen teksten en afbeeldingen drukken? Wat is het voordeel van drukken?

Om te drukken met styroform, moet met potlood een tekening in het het schaaltje worden gedrukt. Laat de kinderen eerst een ontwerpje tekenen op papier. Pas als het ontwerp goed is, kan deze worden nagetekend op het styrofoam. Niet te hard drukken, dan druk je door het foam heen, maar ook niet te zacht - er moet een duidelijke afdruk te maken zijn.
Rol blockprintverf uit op een glasplaat. Rol de verf op het stukje schuim. Leg daarop een blaadje en wrijf er met de vlakke hand overheen. Trek het blaadje eraf en de afdruk is klaar. Maak eventueel meerdere afdrukken in verschillende kleuren.

 

dinsdag 6 december 2011

Huis in kubistische stijl

Door Esmee, groep 6

Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier A4 formaat
  2. liniaal
  3. potlood
  4. viltstiften
Teken een eenvoudig huis met ramen en deur, geen details. Teken een of enkele bomen. Trek drie schuine lijnen van boven naar beneden en drie schuine lijnen van links naar rechts. Kleur de vakken om en om in met vier kleuren.