maandag 31 oktober 2011

Als paddenstoelen uit de grond schieten ...

Groepswerk door leerlingen van groep 5

Benodigdheden:
  1. linoleum 12 bij 12 cm
  2. gutsjes
  3. linosnijplankje
  4. blokprint
  5. drukpers
  6. verfroller
  7. glasplaat of plastic plaat
  8. wit papier (neem ruw papier, zodat de verf goed intrekt)
  9. drukpers
  10. schaar
  11. lijm
  12. herfstbladeren
  13. strook gekleurd (rib)karton
Linoleum is op school waarschijnlijk het meest gebruikte materiaal om kinderen mee te laten drukken. Het uitsnijden van de voorstelling kan op twee manieren: snijd de voorstelling weg, zodat je de achtergrond overhoudt (negatieve druk), of snijd de achtergrond weg zodat je de voorstelling overhoudt (positieve druk). 
Linodrukwerken zijn zeer geschikt om een groepswerk van te maken. Leerlingen maken meerdere drukken, en geven er een van weg voor het groepswerk. Hiermee wordt voor kinderen tevens het nut van druktechnieken duidelijk: voor het verkrijgen van meerdere afbeeldingen hoef je maar één lino uitsnede te maken.


Als paddenstoelen uit de grond schieten ...
Paddenstoelen mogen niet geplukt worden, dus bekijk ze buiten of via foto's op het digiboard. Bespreek de onderdelen van de paddenstoel (hoed, steel, manchet, plaatjes).
Teken op een stukje linoleum een paddenstoel. Snijd de achtergrond weg zodat de paddenstoel blijft staan. Snijd eventuele stippen op de hoed weg. Maak enkele afdrukken op wit papier met een of twee kleuren. Laat dit drukwerk goed drogen. Voor het groepswerk knipt elke leerling een van zijn afbeeldingen uit met een paar mm wit eromheen. Maak een mooie compositie op een grote strook donker (rib)karton. Zorg voor overlapping (beeldaspect: ruimte). Plak de paddenstoelen vast en plak gedroogde herfstbladeren aan de onderrand.

zondag 23 oktober 2011

Herfstblaadjes met contouren

Door Anne, groep 7
Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier op A4 formaat
  2. ecoline in geel en rood
  3. viltstiften
  4. lijm
  5. schaar
Verf een natgemaakt vel wit tekenpapier met gele en rode ecoline zodat de kleuren gaan doorlopen. Laat dit vel goed drogen.
Trek enkele herfstbladeren om op dit vel en knip ze uit. Plak ze op een nieuw vel tekenpapier.
Kies drie kleuren viltstift in (warme) herfstkleuren en  trek contourlijnen rondom de blaadjes. Maak hiermee het hele blad vol.
Teken nerven in de blaadjes.

zaterdag 22 oktober 2011

Kloddermonsters

Door Dani, groep 6
Benodidgheden:
  1. wit tekenpapier op A4 formaat
  2. plakkaatverf
  3. schaar
  4. lijm
  5. zwarte watervaste stift
  6. gekleurd papier
Een les om het begrip symmetrie goed uit te kunnen leggen.
Vouw een vel wit tekenpapier dubbel. Kies drie kleuren verf en druppel wat klodders hiervan op het vel. Kom niet te dicht bij de randen, maar blijf in de buurt van de vouw.


Vouw het vel dubbel. Wrijf met vlakke hand over het gevouwen vel, zodat de verf zich mengt en verplaatst. Door het vel tegen het licht te houden, kun je zien of het goed is verspreid.
Vouw het vel open en laat het goed drogen.
Trek het kloddermonster met een dikke zwarte stift om. Zoek naar vlekken die ogen, oren, armen, tentakels o.i.d. kunne voorstellen, en trek deze ook om.
Knip het kloddermonster uit met een wit randje van circa een halve centimeter. Plak het op een gekleurde achtergrond.

Door leerlingen van groep 6

woensdag 19 oktober 2011

Batik blaadjes

Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier op A4 formaat
  2. oliepastelkrijtjes
  3. bruine plakkaatverf
  4. kwast

Stap 1.
Vraag de leerlingen herfstbladeren mee te nemen. Trek deze om op een vel tekenpapier, teken de nerven en kleur in met oliepastels. Kleur ook de achtergrond helemaal in.
Stap 2.
Verfrommel het papier tot een prop met de gekleurde kant naar binnen.

Stap 3.
Vouw het vel open en strijk het met een vlakke hand aan de achterkant zo goed als glad.

Stap 4.
Verf met een grote kwast bruine plakkaatver over de hele tekening.


Stap 5
Spoel dit voorzichtig af onder de kraan. De verf zal in de kreukels gaan zitten, en zo ontstaat het zichtbare en voelbare batikeffect.


Laat het werk goed drogen en plak of niet het op een gekleurde achtergrond. De blaadjes zien eruit en voelen als echte herfstblaadjes: gekreukeld en verdroogd (beeldaspect: textuur). 

woensdag 12 oktober 2011

Drie uilen

Door Simon, groep 7
Benodigdheden:
  1. klei
  2. bierviltjes
  3. kleiplaat
  4. kleimesje
In deze les gaan de leerlingen drie massieve vormen aan elkaar boetseren en de vormen daarna versieren.
Bekijk aan de hand van foto's van uilen de basisvormen van de uil: een eivormig lichaam, ronde oogvormen, kegelvormige snavel en oorpluimen (let op, dit zijn geen oren, want die zitten aan de zijkant van het hoofd).
Door Jesse, groep 7

De kinderen maken van klei drie eivormen in verschillende groottes. De spitse kant is de onderkant van de uil. Boetseer de vormen aan elkaar. Werk de vormen uit door het aanbrengen van vleugels, snavels, oorpluimen, ogen enz. De vleugels worden uit geplette kleibollen gedrukt en gesneden. Om de vleugels vast te maken moet de hechtingskant ruw worden gemaakt, waarna de vleugel stevig aangedruk moet worden. Maak een snavel en oorpluimen op dezelfde manier uit kleine kegelvormen. Maak de ogen door met een vinger in het hoofd te drukken.
Breng textuur aan op de vleugels en de buik en rondom de ogen met behulp van een mesje.
Plaats het werk op twee aan elkaar geniete bierviltjes. Laat het een paar weken goed drogen alvorens het te bakken.

maandag 10 oktober 2011

Halloween scène

Door Rebecca, groep 8
Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier A4 formaat
  2. ecoline of vloeibare waterverf in geel en oranje
  3. kwast
  4. pot water
  5. zwarte vilstiften
  6. zwart papier voor achtergrond
Start de les met een klassengesprek over Halloween. Waar denk je aan bij Halloween?
Deze les gaat over silhouetten. Een silhouet is een schaduwbeeld waarvan je alleen de buitenlijnen ziet. Laat enkele silhouetten zien of vorm met je handen in het licht van de beamer silhouetten op het smartboard. Laat zien dat er soms licht door het silhouet komt, zodat het niet alleen maar zwart is.

Maak het tekenvel vochtig en verf het met ecoline/vloeibare waterverf geel en oranje om een zonsondergang te suggereren. Trek een horizonlijn. Teken in elk geval een boom of een spookhuis, en vul de tekening aan met dingen die met Halloween te maken hebben. Kleur de silhouetten zwart en laat licht doorschijnen waar dit kan. Plak het werk op een zwarte achtergrond.