woensdag 6 november 2019

In de stijl van Henrique Matos

Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier op A4 formaat
  2. ecoline of vloeibare waterverf
  3. pot water
  4. passer
  5. liniaal
  6. potlood
  7. watervaste zwarte stiften
Henrique José Teixeira Matos is een Portugese schilder. Hij is geboren in 1961 in Oporto. Matos maakte landschappen, portretten en abstract werk, maar is het meest bekend van zijn op-art werken.
Laat afbeeldingen van het werk van Matos zien via Wikimedia Commons. Bekijk vooral de op-art werken en bespreek wat je ziet.

Op-art is een stroming in de kunst. Het is een afkorting van optical art. Op-art onstond uit de geometrisch abstracte kunst. Op-art kunstenaars maakten o.a. schilderijen met contrasterende felle kleuren en vormen die lijken te bewegen.
Meer op-art kunstlessen op dit weblog kun je zien via de link Op-art.

Geef een wit vel papier met ecoline en veel water een effen achtergrond.


Laat hierop, als het vel nog nat is, druppels ecoline vallen. Gebruik opnieuw water zodat de kleuren mooi uitlopen. Laat dit vel goed drogen.


Trek met een passer een kleine cirkel op het vel. Teken steeds 2 cm hiervandaan grotere cirkels. Maak zo twee grote cirkels en daaromheen een paar kleinere. Zorg dat het vel vol komt met cirkels, ook halve aan de randen van het blad.
Verdeel de cirkels met een liniaal in vlakjes. Let erop dat het een even aantal lijnen moet zijn, omdat de vlakjes hierna in dambordpatroon moeten worden ingekleurd. Houd de lijnen zo veel mogelijk op gelijke afstand van elkaar.


Kleur de vlakjes om en om in met zwart kleurpotlood of viltstift.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten