dinsdag 29 maart 2011

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Spiegeltje spiegeltje aan de wand,
Wie is de mooiste van het land?
Benodigdheden:
 1. stuk triplex
 2. spiegeltje
 3. badkamertegeltjes (vraag ernaar bij de bouwmarkt, zij hebben vaak restpartijen)
 4. hamer
 5. kranten
 6. siliconenlijm
 7. schilderstape
 8. voegsel
 9. plastic zak
 10. katoenen doek
 11. spons
 12. oude zonnebril
Het sprookje Sneeuwwitje van de Gebroeders Grimm is een mooie aanleiding voor deze les mozaïeken.
Sneeuwwitje gaat over een boze stiefmoeder die jaloers is op de schoonheid van de dochter van haar man. De stiefmoeder geeft een jager de opdracht Sneeuwwitje te doden, maar de jager heeft medelijden en laat haar vluchten. Sneeuwwitje komt terecht bij de zeven dwergen in het bos. De stiefmoeder komt erachter dat Sneeuwwitje nog leeft en vergiftigt haar met een appel. Sneeuwwitje wordt door de dwergen in een glazen kistje gelegd. Als een prins langskomt om haar mee te nemen, struikelen zijn dienaren met de kist. Het stukje appel schiet uit Sneeuwwitjes keel en ze trouwt met de prins.
De volledige tekst staat in de Volksverhalenalmanak.
 
Stap 1 
Alle kinderen krijgen een plank en een spiegeltje. Ze bepalen de plek waar de spiegel moet en trekken die om op de plank. Teken eventueel een ontwerp op de plank. Plak de spiegel vast met siliconenlijm.

Stap 2
Leg enkele badkamertegeltjes in de kleuren die je mooi vindt, buiten op een krant. Doe een oude zonnebril op om je ogen te beschermen. Sla de tegels met een hamer stuk. Kies de stukjes die de juiste grootte hebben en stop die in een plastic tasje. Leg stukjes die je niet nodig hebt maar wel gebruikt kunnen worden, in een bak (deze kunnen door andere kinderen nog gebruikt worden). 

Tegels stukslaan
Stap 3
Ga terug naar de klas. Plak de stukjes tegel met siliconenlijm op de plank. Zorg voor 3 - 5 mm ruimte tussen de stukjes. Als de stukjes verschillende hoogtes hebben, doe er dan meer of minder lijm tussen. Verwijder alle lijmresten en laat het werk 48 uur goed drogen.

Steentjes vastplakken

Stap 4
Werk voor het voegen buiten als dit mogelijk is!

Maak voegsel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking; het moet zo dik zijn als yoghurt. Gebruik hiervoor een wegwerpbakje. Leg kranten op tafel. Plak de spiegel af met schilderstape. Breng het voegsel aan met een spons. Spoel deze regelmatig uit in een bak water en wring dan goed uit. Laat het werk een half uur drogen en haal dan overtollig voegmiddel weg.
Voegen
Stap 5
Poets de steentjes en de spiegel de volgende dag op met een katoenen doek.

Met dank aan Heidy de Reus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten