vrijdag 27 augustus 2010

Naamkaartje in de stijl van Paul Klee

Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier van 15 bij 21 cm (A5 formaat)
  2. potlood
  3. liniaal
  4. gum
  5. viltstiften
  6. zilverkleurige markeerstift
Dit is een leuke opdracht voor aan het begin van het schooljaar: een naamkaartje in de stijl van kunstschilder Paul Klee. Deze tekening kan ook gebruikt worden voor de verjaardagskalender die elke groep aan het begin van het jaar maakt.

Paul Klee (1879 – 1940) is een Duits/Zwitserse kunstschilder. Zijn werk behoort tot de moderne kunst. Het werk van Klee valt niet onder één stroming: surrealisme, kubisme, abstractie zijn termen die op zijn schilderkunst van toepassing zijn. Hij wordt ingedeeld bij het expressionisme. (Wikipedia)
Klee ontwikkelde zich vooral als autodidact en liet meer dan 9000 kunstwerken na. In 1912 maakte hij kennis met werk van Picasso en Malevitsj en ontmoette hij Robert Delaunay, die kleur het belangrijkste element in de schilderkunst vond. Na een reis naar Tunesië in 1914 ging Klee steeds kleurrijker en abstracter schilderen. Hij schildert vele thema's: landschappen, portretten, dieren, mythologie, geheimzinnige machines. In zijn werk combineert hij abstracte en figuratieve vormen.

Laat enkele werken zien van Paul Klee. Bespreek de kenmerken. Wat zie je? Wat valt op? Laat tenslotte het werk 'Blaue Nacht' zien en bespreek dit. Lijkt dit op de andere werken die je hebt gezien? Herken je de schilderstijl? Welke kleuren zijn in Blaue Nacht gebruikt? Hoe noemen we die kleuren?
Vertel de kinderen dat ze een tekening gaan maken die lijkt op het blauwe Klee-schilderij. Met grijs tekenpotlood en liniaal verdelen de leerlingen het vel in drie stroken van 5 bij 21 cm.



Begin links bovenaan en schrijf de eerste letter van je naam in hoofdletter. De letter moeten 5 cm hoog zijn, dus op de eerste lijn en tegen de zijkant en bovenrand van het papier komen. Zet de tweede letter van je naam ernaast en zorg er voor dat deze tweede letter zowel de eerste letter als ook de schrijflijn en de bovenrand raakt. Doe hetzelfde met de rest van de letters van je naam. Als je klaar bent met je naam, begin je weer opnieuw.


Ga door op de tweede regel en zorg dat de letters bovenaan de eerste regel raken. De derde regel gaat net zo, maar daar moeten de letters op de onderrand staan en de letters van de tweede rij raken. Zie voorbeeld hierboven (klik erop om te vergroten). Gebruik gum om de schrijflijnen weg te gummen. Pas op: laat de letters wel staan. Dus: bij een E is de onderlijn tegelijk een deel van de letter, die moet niet weg gegumd worden. In het voorbeeld zijn de schrijflijnen roze.

Weg gegumde schrijflijnen. Klik om te vergroten.

Kleur de vlakken in met vier kleuren viltstift. Blijf goed naar de letters kijken! Let er op dat je niet twee keer dezelfde kleur naast elkaar krijgt. Dit voorkom je door van boven naar beneden of van links naar rechts te werken. Kies voor koude kleuren zoals Klee, of laat de kinderen zelf kiezen. Niet meer dan vier kleuren!

Voorbeeld, gemaakt met Paintshop

Als het klaar is, worden de vakken omlijnd met een markeerstift. In dit voorbeeld is gekozen voor zilver, omdat dit goed past bij de koude kleuren van het werk. Om er een verjaardagskalender voor de klas van te maken, moet het werk op een kalenderblad geplakt worden. Dit kan getekend worden, maar ook op de computer worden gemaakt zoals het voorbeeld hieronder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten