maandag 31 mei 2010

Persoonlijke portfoliomap

Persoonlijke portfoliomap van Daan, groep 8

Benodigdheden:
 1. portfoliomap
 2. wit tekenpapier op A4 formaat
 3. potlood
 4. gum
 5. passer
 6. ecoline
 7. rietje
 8. schaar
 9. plaksel
 10. restjes papier
 11. viltstiften
 12. watervaste zwarte fineliner
 13. splitpen
Aan het eind van groep 8 krijgen de leerlingen op onze school een portfoliomap mee met alle tekeningen die ze dat jaar hebben gemaakt. Natuurlijk moeten de saaie grijze mappen nog persoonlijke mappen worden. In het kader van het naderende afscheid hebben we er daarom een soort herinneringsmedaille op gemaakt.
Neem een vel wit tekenpapier, een rietje en enkele kleurtjes lichte ecoline. Laat een druppel ecoline op het blad vallen en blaas deze over het tekenvel. Herhaal dit met andere kleurtjes ecoline naar keuze. Laat het blad vervolgens goed drogen.

Leg het vel op een krant. Zoek het middelpunt en zet er een passer in. Trek met de passer concentrische cirkels met steeds een centimeter ruimte ertussen. Maak van deze cirkels met behulp van potlood en gum een spiraal. Hiervoor gum je een stukje van cirkel 1 weg en maakt een schuine verbinding met cirkel 2. Ga hiermee door tot de spiraal klaar is.

Schrijf met een watervaste zwarte fineliner woorden in de spiraal die je doen denken aan de basisschoolperiode. Denk aan vakken, activiteiten, meesters en juffen, medeleerlingen, leuke en minder leuke dingen. Schrijf zo lang door tot de spiraal vol is.

Detail volgeschreven spiraal

Knip de spiraal rondom uit. Teken met de passer op gekleurd papier een rondje dat 2 cm groter is dan de spiraal en knip dit uit. Prik met een schaar een gaatje in de spiraal, de ondergrond en de portfoliomap en maak beide rondjes met een splitpen vast op de map. Versier de map verder met restjes papier of tekeningetjes. Ver vergeet natuurlijk niet om met grote letters je naam erop te schrijven of plakken. Gebruik eventueel de restjes van het vel met de ecolinevlekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten