zondag 9 mei 2010

In de stijl van Georgia O'Keeffe

Benodigdheden:
  1. zwart papier 20 bij 20 cm
  2. houtlijm
  3. oliepastels

Georgia O'Keeffe (1887 - 1986) was een Amerikaans kunstschilder. O'Keeffe is een belangrijke figuur in de Amerikaanse kunst vanaf 1920. Haar werk neemt bevindt zich op de grens van abstracte kunst en realisme. Ze heeft een belangrijke rol gespeeld door de Amerikaanse kunststijl naar Europa over te brengen in een tijd dat de meeste invloed in tegengestelde richting stroomde. Terugkerende onderwerpen in haar schilderijen zijn bloemen, rotsen, schelpen, dierenbeenderen en landschappen. Ze vond vooral artistieke inspiratie in New Mexico, waar zij later in haar leven ook ging wonen. In Santa Fe (New Mexico) is een speciaal museum gewijd aan Georgia O'Keeffe.

Laat via het digitale schoolbord schilderijnen met bloemen van O'Keeffe zien. Bespreek wat opvalt: de bloemen zijn beeldvullend, staan vaak niet in hun geheel op het doek, hebben sprekende kleuren en zijn realistisch geschilderd. Bekijk het kleurgebruik en hoe O'Keeffe nuances aanbracht in haar werk.

De kinderen krijgen een zwart vel van 20 bij 20 cm. Hierop tekenen ze met potlood een zo groot mogelijke bloem. Bloemblaadjes mogen van de rand afvallen. Als de bloem goed is, worden de lijnen overgetrokken met transparant drogende houtlijm. Als de lijm goed droog is, wordt de bloem ingekleurd met oliepastels. Gebruik verschillende kleuren om nuances in de bloemblaadjes en het hart aan te brengen. Kleur ook de achtergrond in met oliepastels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten