zaterdag 17 april 2010

In de stijl van Miró

Door Veerle en Meryem, groep 7
Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier op A4 formaat
  2. viltstiften
  3. zwarte watervaste markeerstift
  4. gekleurd papier voor de achtergrond
Joan Miró's (Spanje, 1893-1983) werk omvat schilderijen, sculpturen, textiele werkvormen, theater en grote beelden. Miró is bekend om zijn originele vormen. Zijn schilderijen bevatten vele meestal speelse en kleurrijke organische vormen. In zijn werk zie je vooral de basiskleuren blauw, rood, zwart, groen en geel. De gekleurde heldere vlakken zijn omrand of doorsneden door zwarte lijnen. De onrealistische vormen, felle kleuren en lijnen doen sterk denken aan het werk van kinderen.

Terugkerende thema's zijn hemellichamen en ladders. Veel van de afbeeldingen op zijn schilderijen hebben ogen. Op deze manier zoekt het werk, dat natuurlijk het doel heeft aandacht te trekken, direct oogcontact met degene die er naar kijkt.

 Laat op het digitale schoolbord werken van Miró zien. Bespreek wat opvalt: felle kleuren, veel ogen in het werk, vormen zijn omrand of doorsneden met zwarte lijnen, verschillende soorten lijnen, verschillende vormen. Vertel de kinderen het verschil tussen geometrische (vormen uit de wiskunde, zoals vierkant, cirkel, driehoek e.d.) en organische vormen (vormen uit de natuur, vrije vormen) en zet voorbeelden hiervan op het bord. Bespreek welke soorten lijnen (recht, hoekig of met rondingen) je kunt maken, en zet deze ook op het bord.

 De opdracht luidt: teken met watervaste stift een dier of mens op papier. Let op: niet eerst schetsen, maar direct tekenen met een marker! Je figuur moet bestaan uit organische èn/of geometrische vormen. Verdeel grote vlakken in vormen of maak ze kleiner met verschillende lijnen. Kleur je figuur in met felle kleuren. Versier de achtergrond ook met lijnen, ogen en ingekleurde vormen. Plak je werk tenslotte op een gekleurde achtergrond.

Door Sander en Charmaine, groep 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten