dinsdag 2 maart 2010

Inchies

Winnaars! door Charmaine, 12 jaar

Inchies zijn kleine bij elkaar passende kunstwerkjes die samen een kunstwerk vormen. De naam is afgeleid van de oorspronkelijke afmeting van de inchie, namelijk een inch (2,54 cm). Door te kiezen voor een thema, een materiaal of een kleur, zorg je dat je inchies mooi bij elkaar passen. Inchies zijn daarbij ook te gebruiken om bepaalde vaardigheden aan te leren, bv. het aannaaien van een knoop of borduursteken. De variaties zijn eindeloos. De basis is een plankje mdf of een kant en klaar schildersdoek op raamwerk. De vierkantjes worden geknipt (goed opmeten!) uit een schoenendoosdeksel o.i.d. en dan beplakt met verschillende kleuren papier of stof. Hierop worden dan voorwerpen geplakt of genaaid. De vierkantjes worden met dubbelzijdig tape op de ondergrond geplakt. Uiteraard hoeven de inchies niet precies een inch in het vierkant te zijn. Je maakt de afmeting afhankelijk van de ondergrond. In alle voorbeelden bij deze les is gekozen voor vierkantjes van 4 bij 4 cm op een schildersdoek van 20 bij 20 cm.

Op dit werk zijn inchies geplakt die met meerdere materialen zijn bekleed: behang, boterhamzakje, borduurlinnen, touw, katoen en teddystof. Technieken die hier geoefend zijn: borduren, knoop aannaaien en draad wikkelen.

Het werkstuk hierboven heeft als thema 'schelpen'. De variatie zit hem hier in de achtergronden: ribkarton, geverfd schuurpapier, plastic, gekreukeld papier, plakvlieseline etc. Een lijstje met benodigdheden is hier lastig te geven. Vraag de kinderen om zelf spulletjes mee te nemen die ze op hun werk willen plakken of naaien. Handig is een stalenboek van de behangwinkel, voor de achtergrondjes.

Basisbenodigdheden:

 1. plankje mdf of schildersdoek
 2. schoendekseldoos o.i.d.
 3. liniaal en potlood
 4. diverse soorten papier en/of stof
 5. dubbelzijdig tape
 6. materialen om te versieren
 7. schaar en plaksel
 8. naald en draad
Door alle kinderen in de klas een of meerdere inchies te laten maken, kun je een prachtig groepswerk maken.

1 opmerking:

 1. Mooie site heb je.
  Ik heb hier weer veel ideeën opgedaan.
  kom ook eens kijken op: http://inchies.hyves.nl

  BeantwoordenVerwijderen