zondag 6 december 2009

Glas in lood raam in Mondriaanstijl voor Kerst

Benodigheden:
  1. zwart knutselpapier van 20 bij 20 cm
  2. vloeipapier in rood, groen en wit
  3. passer
  4. wit potlood
  5. liniaal
  6. snijmesje
  7. snijmat
  8. lijm
Laat foto's van glas in lood ramen zien. Waar vind je dit soort ramen? Hoe werden ze vroeger gemaakt? Laat modern werk van Mondriaan zien. Welke kleuren gebruikte hij? Welke vormen zie je?
De kinderen gaan een glas in lood raampje maken van papier, in de stijl van Mondriaan en met kleuren die passen bij Kerstmis.
Geef elk kind een vel zwart knutselpapier van 20 bij 20 cm. Eerst moeten de kinderen bepalen welke vorm ze kiezen: vierkant of rond. Voor een ronde vorm trekken ze met een passer een zo groot mogelijke cirkel op het zwarte papier. Daarna trekken ze nog een cirkel die ca. 1,5 cm van de buitenste is verwijderd. Dit is het frame van het raam.
Kinderen die een vierkant raampje willen, trekken een kader op 1,5 cm van de buitenranden. Dit is hun frame.
Dan moeten vierkanten en rechthoeken getekend worden binnen het frame. Gebruik hiervoor een wit potlood en een liniaal. Zorg dat de lijnen 1 cm breed worden. Als je hiermee klaar bent, zet je grote kruisen in de vakken die uitgesneden moeten worden.
Snij de vakken met het kruis uit. Gebruik een ijzeren liniaal om langs te snijden. Als je hiermee klaar bent, gebruik je het raamwerk als mal voor het vloeipapier. Leg het raampje op het vloeipapier en trek een rechthoekje om. Knip het uit met 0,5 cm extra aan alle kanten; dit is je plakstrook. Plak de stukjes vloeipapier achter het raampje terwijl je erop let dat je de kleuren afwisselt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten