zondag 15 november 2009

Piet in lood

Door leerlingen van groep 7
Benodigdheden
  1. zwart of gekleurd papier op A4 formaat
  2. wit potlood
  3. schaar
  4. snijmesje en snijmat
  5. vloeipapier in verschillende kleuren
  6. lijm
Glas in lood is de naam voor een vensterraam dat uit stukken glas bestaat die door lood met elkaar verbonden worden. Glas in lood werd vroeger gemaakt omdat een raam uit een stuk niet gemaakt kon worden. Bespreek met de kinderen waar je glas in lood nu nog ziet. Waarom wordt het nu nog gemaakt, want we kunnen tegenwoordig toch wel een glasplaat uit een stuk maken? Wat is het effect van glas in lood? Wat is lood? Waar kom je dit ook tegen?
De leerlingen gaan een piet in lood maken. Ons lood is zwart papier. Elk kind krijgt een zwart vel knutselpapier. Hieromheen trekken ze met wit potlood een rand van 2 cm breed. Dit is de lijst van het werk. In het raamwerk wordt een piet getekend met weinig details; het gaat alleen om het gezicht, de muts en de kraag. Je kunt er ook voor kiezen patronen uit te delen.
Deze piet wordt met enkele stroken van ca. 1,5 cm breed aan de lijst verbonden. Vervolgens kruisen de kinderen die stukken aan die weggeknipt of gesneden moeten worden. Na controle van de leerkracht kan er dan geknipt/gesneden worden. Hierna worden de raampjes bevestigd. Leg een stukje vloeipapier achter een vlak van het raamwerk en trek dit met potlood om. Knip dit stukje met een plakrand van 1 cm extra uit en plak het aan de achterkant het vlak te bedekken. Doe dit zo met alle vlakken. Hang de Piet in lood-werkstukken voor het raam zodat het licht er mooi doorheen kan schijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten