dinsdag 13 oktober 2009

Herfstdrukwerk

Benodigdheden:
  1. gutsjes
  2. blokprint
  3. drukpers
  4. verfroller
  5. glasplaat of plastic plaat om verf uit te rollen
  6. papier om op te drukken (neem ruw papier, zodat de verf goed intrekt)
  7. drukpers
Linoleum is op school waarschijnlijk het meest gebruikte materiaal om kinderen mee te laten drukken. Het uitsnijden van de voorstelling kan op twee manieren: snijd de voorstelling weg, zodat je de achtergrond overhoudt (negatieve druk), of snijd de achtergrond weg zodat je de voorstelling overhoudt (positieve druk). Denk er bij het maken van een linosnede goed aan dat je een spiegelbeeld afdrukt. Vooral bij het gebruiken van letters is dit erg belangrijk! Linodrukwerken worden het mooist als je meerdere afdrukken maakt en hiervan een werkstuk maakt. Hiermee wordt voor kinderen tevens het nut van druktechnieken duidelijk: voor het verkrijgen van meerdere afbeeldingen hoef je maar één lino uitsnede te maken.
Herfstdrukwerk Nadat we buiten bladeren hebben gezocht, gaan we die heel goed bekijken. Hoe is de vorm van het blad, hoe lopen de nerven, hoe ziet het steeltje eruit enz. De kinderen tekenen hun blad na op een stukje linoleum en snijden het dan uit. Ze maken hiervan enkele afdrukken: voor zichzelf, maar ook voor het groepswerk.
Paddestoelen mag je natuurlijk niet uit de natuur halen, dus die moet je buiten goed bekijken en dan tekenen en uitsnijden.
Voor het groepswerk leveren alle leerlingen van de klas een druksel aan. Knip deze uit, maak er een mooie compositie van en plak ze op een donkere ondergrond.

Door leerlingen van groep 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten