dinsdag 15 september 2009

Heteluchtballonnen

Door leerlingen van groep 8
Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier
  2. viltstiften
  3. fineliner
  4. waterverf
  5. kwast en pot water
  6. schaar en plaksel
  7. gekleurd papier als achtergrond
  8. dun touw

Heteluchtballonnen kennen we allemaal. Bij mooi weer zien we ze soms boven de huizen varen. We bekijken een aantal foto's van luchtballonnen en bespreken hoe ze eruit zien: kleurgebruik, reclameboodschappen, vorm, grootte. We bekijken hoe de manden eruit zien en ontdekken dat je, als je beneden staat te kijken, ook de onderkant van de mand ziet. Op een foto met meerdere luchtballonnen zien we dat de ballonnen steeds kleiner worden naarmate ze verder weg zijn.

De leerlingen verven een wit tekenvel met waterverf lichtblauw. Gebruik hierbij veel water! Als dit vel ligt te drogen, tekenen ze een drie of vier luchtballonnen en kleuren deze in: een grote, een middelgrote en een of twee kleinere. Vervolgens worden bij de luchtballonnen manden getekend, met daarin de silhouetten (zwarte fineliner) van ballonvaarders. Ook deze worden uitgeknipt.

Als het lichtblauwe vel droog is, wordt het op een gekleurde achtergrond geplakt. Dan moet een compositie van de ballonnen worden gemaakt, met een of twee overlappingen. Laat de ballonnen ook over de gekleurde rand vallen voor een mooi effect. Plak de ballonnen en mandjes vast; plak de hoofden niet vast, maar buig ze iets terug zodat het lijkt alsof de menzen over de rand van de mand kijken. Plak stukjes touw tussen de manden en de ballonnen. Eventueel kunnen nog wolken (watten) opgeplakt worden.

Dit is ook een leuke opdracht om als groepswerk laten doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten